Top hledané
Výsledky (0)
Po Prahe má svoju záložnú nemocnicu aj Brno. Jej stavba trvala len 5 dní.

V Brne postavili záložnú nemocnicu pre pacientov s Covid-19

Martina Šmalclová
30.Oct 2020
+ Pridať na Seznam.cz
2 minuty
Primátorka města Brno Markéte Vaňková

Nemocnica na brnianskom výstavisku v pavilóne G2 by mala byť uvedená do prevádzky v okamihu, keď dôjdu kapacity v klasických nemocniciach. V prípade potreby je schopná prijímať pacientov už od 9. novembra. Primátorka mesta Markéta Vaňková ju dnes poobede predala zástupcom Fakultnej nemocnice Brno. Úlohou FN Brno je teraz zaistiť potrebné zdravotnícke vybavenie a materiál a postarať sa aj o samotnú prevádzku.

Záložní nemocnice v Brně - lůžka
Záložní nemocnice v Brně - sociální zařízení
Primátorka Markéta Vaňková a náměstek FN Ondřej Ludka

„Práce sa začali v pondelok ráno a hoci sa projekt modifikoval, podarilo sa zvládnuť celú stavbu o dva dni rýchlejšie, ako bolo plánované,“

povedala Markéta Vaňková na adresu skutočnosti, že stavba nemocnice bola pôvodne naplánovaná na sedem dní.

Otvoriť v galérii (3)
Primátorka Markéta Vaňková a náměstek FN Ondřej Ludka
Primátorka Markéta Vaňková a náměstek FN Ondřej LudkaSource: Magistrát města Brna, Foto: Marie Schmerková

Najväčšiu zmenu podľa nej prinieslo rozhodnutie využívať elektricky ovládané polohovacie lôžka, čo si vyžiadalo rozšírenie a posilnenie elektroinštalácie. Okruhy, ktoré zaisťujú prevádzku zdravotníckych prístrojov, sú navyše zálohované. Celkovo 40 lôžok je tiež vybavených kyslíkovými fľašami.

151 kójí pre 302 lôžok

V záložnej nemocnici sa nachádza 151 kójí pre 302 lôžok. Tie sú oddelené pevnou priehradkou, čo má priniesť vyšší vizuálny aj hlukový komfort. Orientáciu pri rozdeľovaní pacientov podľa medicínskych parametrov má pomôcť zaistiť farebné odlíšenie na tri sektory. Dostupné sociálne zázemie v hale bude kompletne využité. Priestory teraz zaplnia sprchové kontajnery. Z vnútorných priestorov budú prístupné aj kontajnerové WC.

Otvoriť v galérii (3)
Záložní nemocnice v Brně - lůžka
Záložní nemocnice v Brně - lůžkaSource: Magistrát města Brna, Foto: Marie Schmerková

Kade vedia cesta?

Vjazd do záložnej nemocnice bude cez 10. bránu, vstup pre peších bude cez služobný vstup budovy Brněnské veletrhy a výstavy (BVV) pri Kongresovom centre. Priestor provizórnej nemocnice bude oplotený a strážený.

Otvoriť v galérii (3)
Záložní nemocnice v Brně
Záložní nemocnice v BrněSource: Magistrát města Brna, Foto: Marie Schmerková

Pacientov začne prijímať 9. novembra

Hoci bola stavba nemocnice dokončená o dva dni skôr, termín zahájenia prevádzky sa oproti predpokladom nemení.

„Aj vďaka získanej časovej rezerve je úplne reálne, že môžeme v prípade potreby začať prijímať prvých pacientov 9. novembra, teda v čase, keď sa predpokladá kulminácia počtu ľudí s ochorením Covid-19,“

doplnil informácie zdravotnícky námestník FN Brno Ondřej Ludka. Ten dnes spolu s riaditeľom Jaroslavom Štěrbom preberal priestory.

Stavbu nemocnice financovalo mesto a zaistili ju na základe koncernového pokynu schváleného Radou mesta Brna a podpísaného primátorkou a spoločnosťou Veletrhy Brno.

Byt 2+kk na prodej - Praha 9 - 53m2
Byt 2+kk na prodej - Praha 9 - 53m2, Praha 9

Páčil sa vám článok?
Diskusie 0 Vstúpiť do diskusie