Top hledané
Výsledky (0)
Tieto správy nám rozprúdili krv v žilách!

Ranné vtáča: prelomová zmena Oscarov. Ronaldo strelil jubilejný gól. Tesla zažila čierny utorok

Linda Veselá
09.Sep 2020
+ Pridať na Seznam.cz
3 minuty

Prajeme vám krásnu stredu! Čo dnes nedalo nášmu Rannému vtáčaťu spať? Poďte sa s nami pozrieť na výber dnešných aktualít.

Nové pravidlá kurzarbeitu v Česku?

Česká vláda dnes bude schvaľovať návrh nových pravidiel kurzarbeitu – skrátenej práce s časťou mzdy od štátu za neodpracovaný čas.

Opatrenie by mohlo pomôcť pri prudkom raste nezamestnanosti, prírodných pohromách či epidémiách. Aby zabránil prepúšťaniu, Úrad práce by pri vážnom ohrození ekonomiky mohol začať vyplácať pomoc v čiastočnej zamestnanosti.

Vakcína proti koronavírusu v ohrození

Americká firma AstraZeneca celosvetovo pozastavila testovanie vakcíny proti koronavírusu. Príčinou boli nevysvetlené komplikácie, ktoré postihli jedného z účastníkov z Veľkej Británie. V prípade vývoja liečiv však ide o bežné preventívne opatrenie.

Vakcína giganta v oblasti liečiv sa zatiaľ považuje za jednu z najnádejnejších – minimálne v USA je jednou z troch vakcín proti koronavírusu, ktoré sú v pokročilejších fázach vývoja.

„Pri veľkých testoch môže náhodne dôjsť k ochoreniu, musí sa to však nezávisle a dôsledne preveriť. Pracujeme na vypracovaní posudku o tejto ojedinelej udalosti, aby sme minimalizovali akýkoľvek potenciálny dopad na časový harmonogram testov.“

Otvoriť v galérii (7)
Muž si z práce odnáší krabici s věcmi
Muž si z práce odnáší krabici s věcmiSource: freepik.com/photos/business

Ronaldo strelil jubilejný gól

Portugalskí futbalisti porazili Švédov v Lige národov 2 : 0. Oba góly strelila futbalová legenda Cristiano Ronaldo. Ako prvý Európan navyše dosiahol stovku reprezentačných gólov. Na dorovnanie rekordu Iránca Aliho Daeího mu tak chýba už len osem gólov.

Čierny deň pre Teslu

Technologický gigant Tesla zažil zatiaľ najčernejší utorok od začiatku roka. Akcie amerického výrobcu elektromobilov klesli o pätinu.

Otvoriť v galérii (7)
Válečné lodě se plaví po moři
Válečné lodě se plaví po mořiSource: pixabay.com

V piatok sa Tesla neočakávane nedostala do akciového indexu Standard & Poor´s 500, čo analytikov prekvapilo. Prepad potom umocnilo oznámenie, že sa americká automobilka General Motors dohodla na strategickom partnerstve s firmou Nikola, ktorá vyrába elektrické nákladné automobily.

Pronájem historické vily na Praze 1 - Hradčany
Pronájem historické vily na Praze 1 - Hradčany, Praha 1

Minority pred aj za kamerou

Čo všetko bude musieť film splniť, aby mohol na Oscaroch v budúcnosti bojovať o cenu v hlavnej kategórii? Od roku 2024 to po novom bude zastúpenie menšín pred i za kamerou. Proporčne zastúpení budú musieť byť ľudia inej farby pleti, ženy, ľudia s postihnutím či členovia LGBTQ komunity. Opatrenie pritom zasiahne celý proces výroby: bude sa týkať hercov, ako aj zamestnancov produkcie, marketingu a stážistov. Filmová akadémia tým reaguje na kritiku, že dostatočne nepodporuje tvorcov inej farby pleti.

Predseda Akadémie David Rubin a generálny riaditeľ Dawn Hudson komentovali opatrenie v spoločnom vyhlásení:

„Veríme, že tieto štandardy pre inklúziu budú katalyzátorom pre dlhotrvajúcu, zásadnú zmenu v našom priemysle.“

Otvoriť v galérii (7)
Vůz Tesla
Vůz TeslaSource: pixabay.com

Pri nórskych brehoch našli dávno potopenú loď

Napriek tomu, že nemecký krížnik dobývajúci Nórsko počas 2. svetovej vojny získal svoje miesto v učebniciach dejepisu, nikto presne nevedel, kde sa nachádza. Až doteraz!

Otvoriť v galérii (7)
Vědec drží vakcínu proti koronaviru
Vědec drží vakcínu proti koronaviruSource: freepik.com/photos/medical

Potápačom sa ho podarilo nájsť pri nórskych brehoch viac než 450 metrov pod hladinou, kde ležal odvtedy, ako ho pred 80 rokmi potopilo torpédo. Plavidlo, ktoré meria 175 metrov a ktoré stále zdobí nacistická svastika, viedlo v apríli 1940 úder na nórske mesto Kristiansand.

Koniec nekonečnej reality šou

Otvoriť v galérii (7)
Soška Oscara spolu s popcornem
Soška Oscara spolu s popcornemSource: freepik.com/photos/space

Viac než desať rokov a stovky epizód. Aj keď si podaktorí z nás mysleli, že sa populárna americká reality šou Kardashianky a ich rodina bude vysielať donekonečna, máme pre fanúšikov smutnú správu – nebude. Na budúci rok tento seriál mapujúci súkromie klanu Kardashianovcov po dvadsiatich sériách končí.

Novinku oznámila Kim Kardashian West na svojom Instagrame. Prichádza po mesiacoch nízkeho hodnotenia seriálu a odchodu jednej zo sestier, Kourtney Kardashian.

A to je od nás na dnes už všetko! Prajeme vám pohodový deň. Prečo si ho nespríjemniť napríklad príjemnou knižkou? Ako povedal ruský básnik Alexander Sergejevič Puškin:

„Čítanie je najlepšie učenie. Sledovať myšlienky veľkého človeka – to je tá najzaujímavejšia veda.“

Páčil sa vám článok?
Diskusie 0 Vstúpiť do diskusie