Top hledané
Výsledky (0)
Odborníci radi, aby ste sa s kúpou bytu poponáhľali, lebo úroky z hypoték začínajú rásť

NATVRDO: Oplatí sa ešte vôbec kupovať si vlastný byt?

Radek Polák
25.May 2021
+ Pridať na Seznam.cz
4 minuty
Realitní makléřka před domem

Česká inflácia sa blíži k trom percentám, úroky na vkladoch k nule a akciové trhy sa dajú len ťažko predvídať. Jedným z najviac odporúčaných receptov na investíciu tak zostáva nákup bytu. Či už na vlastné užívanie alebo na prenájom. Napriek tomu, že aj v tomto sa situácia začína horšiť. A práve to rieši dnešné NATVRDO.

Ľudia už pochopili, že investícia do nehnuteľností prináša popri investícii do zlata veľmi malé riziko znehodnotenia. Minulý rok české banky poskytli na hypotékach rekordný objem peňazí – vyše 250 miliárd korún (9,8 mld. eur, pozn. red.). Úrokové sadzby totiž klesli na historicky najnižšie hodnoty a dostali sa pod dve percentá. Vzhľadom na vyššiu infláciu tak klienti vracajú bankám menej peňazí, ako si požičiavajú. Na hypotéku tak dosahujú aj tí s nižším príjmom.

Sprísnenie poskytovania hypoték

Banky však na miskách váh podrobnejšie zvažujú, komu vôbec úver na byt poskytnú. Áno, hlavným dôvodom je Covid. Ak pracujete v niektorom z odborov, ktorý postihla pandémia, vaša šanca klesá. Týka sa to najmä cestovného ruchu a gastronómie, niekedy ale aj leteckého či automobilového priemyslu. Obmedzenejší prístup platí aj pre cudzincov a klientov s príjmom zo zahraničia.

Otvoriť v galérii (3)
Mladí lidé se radují z úspěšného obchodu a nového domova
Mladí lidé se radují z úspěšného obchodu a nového domovaSource: Freepik

A ak zatúžite po luxusnejšom byte, ani vtedy vám pár drobných na účte rozhodne nevystačí. Podiel vlastných zdrojov chcú finančné ústavy od tohto roka často vyššie, než ako tomu bolo ešte pred pár mesiacmi. Niektoré banky upozorňujú, že budú pristupovať opatrnejšie aj pri stanovovaní odhadných cien nehnuteľností, ktoré u nich budú v zástave. Ak bude ich hodnota nižšia, budete musieť z vlastného zaplatiť za vysnený byt viac.

Pronájem luxusního bytu 3+kk Pařížská, Praha
Pronájem luxusního bytu 3+kk Pařížská, Praha, Praha 1

Súčasný stav však vášmu rozhodnutiu stále dosť nahráva. Úroky sú stále veľmi nízko a mnohí predajcovia ponúkajú pri rýchlom konaní zľavu. Rozhodne sa preto vyplatí s nákupom nečakať.

O tom, že na trhu sa situácia horší bez ohľadu na to, aký je váš osobný profil, sa verejnosť prvýkrát dozvedela na začiatku roka.

„Rozhodli sme sa reagovať na rastúcu cenu zdrojov, ktorá stúpa už niekoľko mesiacov. Sadzby sme dlho držali na dne a teraz pristupujeme k veľmi miernemu zdraženiu,“

avizovala už vo februári ústami svojej hovorkyne Andrey Vokálovej skupina ČSOB. Z mierneho zhoršovania podmienok sa ale počas mája vykľulo zdražovanie väčšie.

Otvoriť v galérii (3)
Mladý pár počítá úspory a zvažuje koupi nemovitosti na hypotéku
Mladý pár počítá úspory a zvažuje koupi nemovitosti na hypotékuSource: Freepik

V prípade mBank dokonca až o 0,6 percentného bodu. Očakáva sa, že k utiahnutiu skrutiek, teda zvýšeniu úrokových sadzieb, pristúpi v druhej polovici roka aj Česká národná banka. Čím neskôr sa teda na predajcov bytov obrátite, tým budete mať zrejme v ďalších mesiacoch horšie podmienky.

Všetko si dobre spočítajte

Napriek súčasnému vývoju sa však stále oplatí kúpiť si nehnuteľnosť. Ale pozor, v džungli čísiel a ďalších podmienok sa musíte dobre zorientovať. Inak si niekedy pohoršíte.

„Rozdiely medzi jednotlivými bankami sa zvýraznili. Spôsob počítania príjmu a požiadavky na jeho charakter hrajú v tomto roku ešte väčšiu rolu,“

hovorí napríklad Pavel Bultas z maklérskej spoločnosti Hypoasistent.

Ak stále nie ste presvedčení, že investícia do nehnuteľnosti je výhodná, oplatí sa vziať si papier a pero a všetko si v kľude prerátať. Ak si budete kupovať byt „na dobrej adrese“ za sedem miliónov (275 tis. eur., pozn. red.), jeho hodnota sa každoročne zvýši o 4 až 5 percent. V prípade, že vám bude nehnuteľnosť patriť ešte za 30 rokov, priblíži sa jeho trhová hodnota čiastke až okolo 15 miliónov českých korún (589 tis. eur, pozn. red.). Počas tohto obdobia musíte ale do bytu aj investovať: jednak do splátok hypotéky a potom samozrejme do jeho opráv, údržby, poistenia a platieb daní z nehnuteľnosti a jej správy.

Otvoriť v galérii (3)
Mladý pár s tabletem odpočívá po stěhování do nového domova
Mladý pár s tabletem odpočívá po stěhování do nového domova Source: Freepik

Okrem toho, že budete byt užívať vy sami alebo vaše deti, ponúka sa aj jeho prenájom. Aktuálne volí v Česku túto cestu 30 až 50 percent majiteľov nových rezidenčných nehnuteľností. Výpočet návratnosti takejto investície je ale oveľa zložitejší.

Byt za sedem miliónov prenajmete mesačne za 20 tisíc korún (786 eur, pozn. red.). S držaním nehnuteľnosti ale súvisí tiež niekoľko úskalí. Musíte ju udržiavať v dobrom stave, aby sa vám nájomníci neodsťahovali. Budete musieť takmer každoročne kupovať niektoré nové časti zariadenia – raz to bude pokazená skriňa, inokedy práčka alebo umývadlo. K tomu pripočítajte náklady na inzerciu ponuky bytu na prenájom a vlastný čas, ktorý strávite organizovaním a hľadaním záujemcov.

S príjmom z prenájmu preto často nepočítajte ani za obdobie celých 12 mesiacov, ak sa vám budú nájomcovia meniť. Reálnych je skôr desať či jedenásť. Ak si najmete realitnú spoločnosť, odrátajte aj ďalší mesačný nájom, ktorý sa stane ich províziou. A aby toho nebolo málo, príjmy je nutné po odrátaní investícií ešte zdaniť. Reálne tak možno za 30 rokov na nehnuteľnosti zarobiť zhruba štyri až päť miliónov korún (157 tis. eur až 196 tis. eur, pozn. red.). Výhodou však aj v tomto prípade zostáva, že byt, ktorého hodnota v čase rastie, budete stále vlastniť práve vy.

TVRDÉ ČÍSLO: 7 miliónov

Kúpte si byt za 7 miliónov a držte si ho 30 rokov. Ak sa jeho hodnota každý rok zvýši o 4 až 5 percent, byt bude viac ako 100 % zhodnotený a vy ho budete môcť predať za 15 miliónov korún!

Páčil sa vám článok?
Diskusie 0 Vstúpiť do diskusie