Top hledané
Výsledky (0)
Kankou na domácom majstrovstve je obchod s falošnými lístkami.

Hokej po českom. Podvody s listkami, Kalousek tlieska súperom a Voráčkov komentár obdivujú aj Slováci

Radim Červenka
17.May 2024
+ Pridať na Seznam.cz
3 minuty
Českí hokejisti na MS

Šampionát v ľadovom hokeji, ktorý sa tento rok koná v Prahe a v Ostrave, potvrdzuje, ako Česi tento šport milujú. Obe haly sú už dopredu v podstate vypredané a pokutní obchodníci sa pokúsili vášne fanúšikov pre obľúbený šport využiť a pokúšali sa predávať falošné vstupenky. Ďalším znakom záujmu o vrcholný turnaj je snaha známych osobností sa k národnému športu vyjadriť. A to aj v prípadoch, keď by sme úprimný záujem nečakali.

V histórii samostatnej Českej republiky sa konalo hokejové majstrovstvá sveta trikrát. Okrem aktuálneho ročníka sa konalo ešte v rokoch 2004 a 2015. Ak by sme však pridali aj usporiadateľstvo z čias bývalého Československa, stali by sme sa spolu so Švédskom najčastejším usporiadateľom tohto šampionátu (11 usporiadateľstiev). Na minulé majstrovství spomínal aj Miroslav Kalousek.

"Spomienka na MS v hokeji v Prahe 2015. Keď nám Fíni dali gól, zatlieskal som. Som z tenisu zvyknutý zatlieskať súperovi. Prekvapivo som to prežil, ale môj vtedajší tlačový Ondřej Jakob sa domnieval, že by som radšej na hokej chodiť nemal. Tak našim povzbudzujem doma u TV. A občas súperovi zatlieskam,"

napísal o svojich skúsenostiach bývalý minister financií na sieti X.

Prodej pozemku 1200 m2, Praha
Prodej pozemku 1200 m2, Praha, Praha 5

Podvodníci k falšovaniu vstupeniek nič nepotrebujú, stačí ľudská nepozornosť

 Na minulom majstrovstve sa objavil už ako radový poslanec. Svojím provokatívnym vystupovaním bol známy aj počas svojej politickej kariéry a medzi hokejovými fanúšikmi by na ňom mohol doplatiť, ako sám uviedol. Podstatne väčšiu kontroverziu než Kalouskov vtip však od prvých dní majstrovstva spôsobila kauza s falšovaním vstupeniek.

Na niektoré zápasy organizátori ponúkli vstupenky za špeciálnu zníženú cenu. Projekt nazvali "family games", kedy sa lístky na neatraktívne zápasy predávajú už od 190 korún. Ide napr. o niektoré vybrané zápasy najväčšieho outsidera šampionátu Veľkej Británie. Celkme ide o päť zápasov, v ktorých sa nestretnú domáci hokejisti alebo naši susedia zo Slovenska.

Cena vstupeniek na zápasy play off sa už pohybuje v úplne inej kategórii. Ich cena začína na sume 3 980 Kč za štvrťfinále a vyšplhá sa až na 12 980 za finále a zápas o bronz. Cena vstupeniek na základné skupiny sa potom pohybovala v rozmedzí 1 180 Kč až 4 880 Kč. Ani ceny značne prevyšujúce ceny vstupeniek na domácu extraligu neobmedzily rekordný divácky záujem a prvú kaňu na divácky úspešnom majstrovstve začali tvoriť prekupníci s falošnými vstupenkami.

Podľa posledných zistených podvodov už niekoľko stoviek fanúšikov nahlásilo Polícii ČR. Pri tom podvodníci zvyčajne nepoužívajú žiadne sofistikované metódy. Papierovú vstupenku s unikátnym kódom jednoducho predajú niekoľkým ľuďom a tí, ktorí ju chcú uplatniť ako druhí a ďalší v poradí, sa už nezostanú na ľadovej ploche v Prahe ani v Ostrave.

V niekoľkých prípadoch potom podvodníci predali falošné QR kódy, o ktorých sa pri bližšom prieskume ukázalo, že ide o QR kódy internetových obchodov alebo dokonca v jednom prípade išlo o kód odkazujúci na zubnú ordináciu.

„Podľa obchodných podmienok nie je možné vstupenku žiadnym spôsobom predať. Žiadny oficiálny nástroj na to nie je. Na to sme upozorňovali od začiatku predaja. Osveta aj v spolupráci s Políciou ČR bola pomerne veľká. Bohužiaľ s tým už teraz nič nespravíme, nemáme ako na to reagovať. Nemôžeme vpúšťať ľudí do haly, ktorá je vypredaná,

povedal hovorca organizačného tímu Miloš Židík pre Seznamzprávy.cz.

Komentátor Voráček zaujal aj na Slovensku

Pozitívnejšie prekvapenie pre fanúšikov sa zrodilo na komentátorskom stanovisku Českej televízie. Ako spolukomentátor / odborník sa tu posadil bývalý kapitán národného tímu a top strelec zámorskej NHL, Jakub Voráček. Bývalý športovec fanúšikov prekvapil svojim precíznym vhľadom do hokejovej taktiky, o ktorý sa s divákmi rád delí.

Zaujal aj špecifickým zmyslom pre humor, keď si robí srandu sám zo seba a svojej schopnosti zapnúť správne mikrofón, alebo oživuje vysielanie osobitými hláškami o pečení Švajčiarov na plechu. V jeho prípade hokejovú rivalitu odhodili aj konkurenti zo Slovenska a aj tamajšie médiá nového komentátora chvália za jeho výkony mimo ľadu

Zdroje: twitter.com, seznamzpravy.cz, betarena.cz, sprotnet.sme.cz, autorský článok

Páčil sa vám článok?
Diskusie 0 Vstúpiť do diskusie