Top hledané
Výsledky (0)
Tieto správy nám rozprúdili krv v žilách!

Ranné vtáča: Zavádzajúci Trump. Apple chystá novinku. Beyoncé ako včelia kráľovná

Linda Veselá
03.Nov 2020
+ Pridať na Seznam.cz
3 minuty
Trump během kampaně

Americké voľby síce vypuknú až o chvíľu, Trump však už teraz schytal kritiku od Twitteru. Na svete sa ale našťastie dejú aj iné veci ako len voľby amerického prezidenta! Vedci napríklad vyvíjajú aplikáciu, ktorá odhalí koronavírus zo zakašľania, a Beyoncé predstavila svoje úle.

Pokojnejší Silvester v Prahe

Otvoriť v galérii (7)
Lidé drží prskavky
Lidé drží prskavkySource: freepik.com/photos

Praha rozhodla o ďalšej regulácii pyrotechniky. Na vybraných miestach sa tak nebude môcť používať, a to ani na Silvestra či Nový rok. Konkrétne ide o pamiatkové rezervácie, brehy vodných tokov, okolie nemocníc, domovy pre seniorov, prírodné parky či okolie zoologickej záhrady.

Prodej luxusní vily, Praha 6 Hanspaulka – 748
Prodej luxusní vily, Praha 6 Hanspaulka – 748, Praha 6

„Skúsenosti pritom ukazujú, že na prelome roku dochádza predovšetkým v centre mesta, napríklad na Václavskom námestí, Staromestskom námestí, na nábrežiach a na ďalších miestach tradične hojne navštevovaných ľuďmi k živelnému a nekontrolovateľnému odpaľovaniu pyrotechnických výrobkov, a to aj výrobkov vyššieho stupňa nebezpečnosti,“

vysvetlila radná Hana Kordová Marvanová. Doposiaľ mesto kontrolovalo organizovanie ohňostrojov. Toto opatrenie sa navyše týka aj pyrotechniky, ktorú si ľudia sami kúpia.

Mesto úplne zakázalo aj vypúšťanie lampiónov šťastia na celom svojom území. Tie v sebe totiž počas letu určitý čas uchovávajú otvorený oheň a ľudia ich po vypustení nemôžu kontrolovať.

Američania volia! A Trump schytal kritiku

Otvoriť v galérii (7)
Trump během kampaně
Trump během kampaněSource: Profimedia

V USA sa dnes začínajú prezidentské voľby – podľa niektorých odborníkov jedny z tých najdôležitejších vôbec. Súčasný prezident Donald Trump posledné dni kampane v Pensylvánii varoval pred sfalšovaním volieb a počítaním hlasov, ktoré dorazia neskoro. Súčasne takisto spochybnil rozhodnutie najvyššieho súdu v súvislosti s voľbami v Pensylvánii ako „veľmi nebezpečné“ – súd totiž minulý týždeň rozhodol, že predĺži deadline na hlasovanie na diaľku. Hlasy tak budú platné, ak prídu poštou do troch dní od začiatku volieb.

Svoj názor Trump zdieľal na Twitteri. Za to však od platformy schytal kritiku. Twitter k jeho zdieľaniu pridal upozornenie, že obsah môže byť „sporný“ či „zavádzajúci“. Facebook potom jeho tvrdenie overil a dodal, že voľby v Pensylvánii majú „históriu dôveryhodnosti“.

Najsmrteľnejšie zemetrasenie

Otvoriť v galérii (7)
Zemětřesení v Turecku
Zemětřesení v TureckuSource: Profimedia

Počet mŕtvych po zemetrasení v Egejskom mori dosiahol stovky. Drvivá väčšina obetí mala pochádzať zo západotureckého mesta Izmir. Podľa úradov zomreli aj dvaja tínedžeri na gréckej strane mora – na ostrove Samos. Ide tak o najsmrteľnejšie zemetrasenie, ktoré Turecko zasiahlo v poslednom desaťročí.

Ďalšia novinka od Applu

Otvoriť v galérii (7)
Žena píše na počítači
Žena píše na počítačiSource: freepik.com/photos/technology

Prodej luxusního mezonetu 4 + 1, Praha
Prodej luxusního mezonetu 4 + 1, Praha, Praha 5

Nedávno síce technologický gigant predstavil nový Iphone, už teraz je však na scéne ďalšia novinka! Apple totiž oznámil ďalšiu udalosť s označením „One More Thing“. A keďže si značka tento termín spravidla šetrí na predstavenie svojich zásadných hardvérových noviniek, fanúšikovia sú nedočkaví už teraz. Odhalenie je naplánované na 10. novembra 19:00 nášho času, tak si to nezabudnite poznačiť do diára!

Špekulácie sa však zhodujú, že najpravdepodobnejšie pôjde o prvý Mac s procesorom Apple Silicon. Doteraz Apple používal procesory od Intelu, už predtým však oznámil, že v budúcnosti budú všetky jeho počítače používať vlastné ARM procesory.

Pomalší nárast nakazených v Česku

Otvoriť v galérii (7)
Matka se synem v karanténě
Matka se synem v karanténěSource: freepik.com/photos/people

Pribúdanie prípadov nakazených koronavírusom sa v Česku naďalej spomaľuje. Za pondelok pribudlo 9 241 nakazených, čo je o tisíc menej než pred týždňom. Pribúda však zosnulých, ktorých bolo v pondelok 108. V nemocniciach leží 7 486 ľudí s Covid-19, v ťažkom stave je 1 163 z nich. Celkovo sa koronavírusom od marca nakazilo viac než 350 000 ľudí.

Aplikácia, ktorá pozná Covid-19 podľa zakašľania

Otvoriť v galérii (7)
Žena je nachlazená
Žena je nachlazenáSource: freepik.com/photos/woman

V súčasnosti je ťažké začuť kašeľ a zostať pokojným. Práve tohto zvuku by však mal využiť nový algoritmus vyvinutý v USA, ktorý dokáže správne identifikovať ľudí s koronavírusom práve podľa ich kašľa.

Počas testovania dosiahol algoritmus 98,5 percentnú úspešnosť medzi ľuďmi, ktorí mali pozitívny test na Covid-19. Keď výskumníci získajú povolenie, radi by vytvorili mobilnú aplikáciu.

Výskumník z Massachusettského inštitútu technológií Brian Subirana systém podrobnejšie vysvetlil:

„Spôsob, ktorým vytvárate zvuk, sa tým, že máte Covid-19, mení. A to aj keď ste asymptomatický.“

Včelia kráľovná

Otvoriť v galérii (7)
Beyoncé v červené
Beyoncé v červenéSource: instagram.com/beyonce

Niektoré celebrity vo voľnom čase hrajú golf, iné jazdia na koni. Popová diva Beyoncé však priznala vskutku neobvyklú záľubu – chová 80 tisíc včiel a vyrába „stovky pohárov medu ročne“.

Celkovo má dva úle. Dôvodom, prečo s chovom začala, sú alergie jej dcér, na ktoré podľa jej slov veľmi pozitívne pôsobí práve med.

A to je od nás na dnes už všetko! Prajeme vám príjemný deň a nebojte sa ísť aj dnes za svojimi snami. Ako raz povedal spisovateľ Paulo Coelho:

„Keď niečo naozaj chceš, celý vesmír sa spojí, aby si to dosiahol.“

Páčil sa vám článok?
Diskusie 0 Vstúpiť do diskusie