Top hledané
Výsledky (0)
Neziskové organizácie pomáhajú v boji proti koronavírusu.

Non-stop infolinky, rozvoz potravín a šitie rúšok: české neziskové organizácie pomáhajú najohrozenejším

Kateřina Ostrejšová
29.Oct 2020
+ Pridať na Seznam.cz
3 minuty
Muž v roušce

Pomáhať, kde je potreba

Druhá vlna pandémie koronavírusu je, bohužiaľ, v plnom prúde. Čísla nijako výrazne neklesajú a vládne opatrenia, naopak, silnejú. V ťažkých chvíľach prispievajú aj neziskové organizácie, ktoré pomáhajú najohrozenejším skupinám obyvateľov. Šijú a distribuujú rúška, pripravujú dezinfekcie, nakupujú seniorom potraviny, lieky či hygienické potreby a donášajú hotové jedlá. To je ale len maličký zlomok toho, s čím neziskové organizácie v krízovom stave prichádzajú.

Život 90 v spolupráci s Prahou

Napríklad organizácia Život 90 v spolupráci s Magistrátom hlavného mesta Prahy založila v období pandémie krízovú non-stop infolinku pre seniorov nad 65 rokov. Na linku môže zavolať napríklad každý, kto je sám a nemá možnosť zájsť si na nákup a kúpiť si potrebné veci. Práve o toto sa infolinka postará!

Otvoriť v galérii (6)
Lidé v rouškách na nádraží.
Lidé v rouškách na nádraží. Source: pixabay.com/pasja1000

Cesta domů

Organizácia Cesta domů zaisťuje odbornú starostlivosť zomierajúcim a ich blízkym aj v týchto komplikovaných podmienkach. Služby boli upravené takým spôsobom, aby bolo možné poskytovať starostlivosť čo najväčšiemu počtu pacientov. A to aj tým, ktorí majú podozrenie na ochorenie Covid-19 alebo sú pozitívni. Služby sa navyše dajú poskytovať aj dištančne.

Otvoriť v galérii (6)
Kluk na ulici v roušce.
Kluk na ulici v roušce. Source: pixabay.com/Candid_Shots

Nekašlime na druhých!

Takto znie motto dobrovoľníkov rodinného a kultúrneho centra Nová trojka v Prahe 3. V období pandémie sa tiež rozhodli podať pomocnú ruku, veľmi mierne povedané. Šili rúška, doučovali na diaľku tisíce detí a sprostredkúvali ich spojenie so školou, učiteľom otvorili bezplatné vzdelávacie lekcie. A to zďaleka nekončíme. Dobrovoľníci z organizácie Nová trojka zvládli distribuovať takmer dve tisícky ton potravín z potravinových bánk a pomáhali s donáškou liekov najohrozenejším skupinám obyvateľov. Stretli sa aj s obeťami domáceho násilia a ľuďmi, ktorí zažili napadnutie len preto, že ich niekto označil za Covid pozitívnych.

Otvoriť v galérii (6)
Žena s doktorkou
Žena s doktorkouSource: Profimedia.cz

Energia do českých nemocníc

Najväčšia vďaka patrí, samozrejme, zdravotníkom a lekárom, ktorí každý deň pomáhali a stále pomáhajú tisíckam nakazených pacientov. Toho si je vedomý aj Jan Lukačevič, zakladateľ projektu Energii lékařům, ktorý sa v prvej vlne rozhodol náležite odmeniť české zdravotníctvo. Jan dokázal počas niekoľkých dní zostaviť tím dobrovoľníkov naprieč všetkými profesiami, a tak vznikol projekt Energii lékařům.

„Chceli sme im nejako pomôcť. Ochranné pomôcky v zodpovedajúcej kvalite zohnať nevieme. Zistili sme ale od zdravotníkov, že im veľmi chýba aj základný čas na oddych, nieto ešte na pravidelnú stravu, čo je pritom v takomto nasadení ohromne dôležitá vec. To posledné, čo potrebujeme, je kolaps zdravotného systému. Každý sa tak snažíme prispieť tým, čo vieme,“

povedal Jan Lukačevič.

So svojím tímom sa rozhodol rozvážať do nemocníc energetické balíčky s jedlom, nápojmi, zrnkovou kávou, ale aj krémy na suché ruky a pod. Spolupracujú najmä s českými dodávateľmi, ktorých výrobky majú radi. Na jar poslali energiu v 66 tisícoch balíčkov pre tisícky zdravotníkov zo 70 zdravotníckych zariadení.

Pokles finančných prostriedkov

Jedným z hlavných následkov pandémie koronavírusu je práve pokles finančných prostriedkov. Dôvodom je hlavne prepad vo firemnom fundraisingu, ale tiež úplné zastavenie sociálneho podnikania. Tretina organizácií sa podľa prieskumu obáva, že krízový stav bude mať negatívny vplyv na ich klientov. A to predovšetkým v rámci ekonomickej situácie, ich psychiky a zdravia.

Otvoriť v galérii (6)
Holčička s rouškou na ústech.
Holčička s rouškou na ústech. Source: pixabay.com/sergo75-75

„Prieskum ukázal, že významná časť organizácií bola schopná počas krízy zareagovať a zo svojich vlastných zdrojov začať poskytovať pomoc v mnohých rôznych oblastiach. Často tam, kde štát zlyhal. Čo je skvelá správa o českej občianskej spoločnosti,“

povedal Robert Basch, riaditeľ Nadácie OSF.

Podľa posledných údajov (Český štatistický úrad) je v Českej republike takmer 143 000 neziskových organizácií. Ďakujeme všetkým, ktoré v týchto ťažkých časoch pomáhajú.

Pronájem luxusní vily 7+1, Praha - Západ – 373
Pronájem luxusní vily 7+1, Praha - Západ – 373,

Páčil sa vám článok?
Diskusie 0 Vstúpiť do diskusie