Top hledané
Výsledky (0)
Vláda dnes od 14. hodiny opäť zasadala, aby prerokovala aktuálnu epidemiologickú situáciu v Česku.

Vyšší kompenzačný bonus, ale aj postihy za nedodržanie opatrení. Česká vláda oznámila, čo sa mení

Martina Šmalclová
08.Feb 2021
+ Pridať na Seznam.cz
2 minuty
Jan Hamáček

Vo štvrtok Snemovňa rozhodne o predĺžení núdzového stavu, ten aktuálne platí do 14. februára. Po dnešnej tlačovej konferencii je jasné, že vláda požiada o predĺženie o ďalších 30 dní, a to do 16. marca. Súčasne ministri oznámili niekoľko zmien. Okrem nového systému kompenzácií vláda schválila aj návrh Jana Hamáčka, ktorý rozširuje aktuálny register priestupkov o priestupky spáchané podľa krízového zákona. Vláda ďalej načrtla, kedy by sa mohli niektorí žiaci vrátiť do škôl i či je v hre ruská vakcína.

Nový systém kompenzácií

Česká vláda dnes schválila nový systém kompenzácií podnikateľom a firmám zasiahnutým pandémiou koronavírusu. Namiesto doterajších 500 korún (asi 19 eur, pozn. red.) sa kompenzačný bonus podnikateľom zvyšuje na 1 000 korún (39 eur, pozn. red.) na deň. Zamestnávatelia ďalej získajú za každého zamestnanca 500 korún na deň. Podmienkou na získanie bonusu je pokles tržieb najmenej o 50 percent. Kým zmena vstúpi do platnosti, je nutné prijať novelu zákona o kompenzačnom bonuse.

Finančná injekcia s celkovým objemom 600 miliónov korún (vyše 23 miliónov eur, pozn. red.) je pripravená aj pre veľtrhy a kongresy. Tie budú musieť doložiť medziročný pokles obratu za mesiace marec až október aspoň o 30 percent. Pokračovať bude tiež program „Antivirus“.

Otvoriť v galérii (3)
Karel Havlíček
Karel HavlíčekSource: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Register priestupkov a tvrdšie postihy

Na dnešnom rokovaní vlády bol schválený aj návrh ministra vnútra Jana Hamáčka, ktorým sa rozširuje aktuálny register priestupkov o priestupky spáchané podľa krízového zákona. Polícia by tak mohla získať prehľad o tom, kto opakovane porušuje vládne nariadenia proti šíreniu ochorenia Covid-19. Fyzickým osobám by po novom mohla byť uložená pokuta až 30 tisíc korún (asi 1 166 eur, pozn. red.), firmám a podnikateľom až štyri milióny (vyše 155 tisíc eur, pozn. red.). V hre je tiež zákaz činnosti až na jeden rok.

Otvoriť v galérii (3)
Jan Hamáček
Jan HamáčekSource: Profimedia

Pronájem luxusního bytu 3+kk Pařížská, Praha
Pronájem luxusního bytu 3+kk Pařížská, Praha, Praha 1

Návrat detí do škôl najskôr v marci

Čo sa týka veľmi diskutovanej témy návratu detí do škôl, vláda ešte nestanovila pevný dátum. Zároveň ale priznala, že k tomu pravdepodobne nedôjde skôr ako v marci. Otvoriť školy chce najmä maturantom a žiakom 9. ročníkov. Ich návratu ale bude predchádzať systém testovania. Na stratégii sa momentálne pracuje.

Ruská vakcína

Na tlačovej konferencii takisto zaznela otázka, či vláda uvažuje o tom, že by používanie respirátorov FFP2 bolo povinné. To minister zdravotníctva Jan Blatný vyvrátil a takisto priblížil, ako to vyzerá s ruskou vakcínou Sputnik.

„V súčasnosti neuvažujeme, že by sme dali používanie respirátorov FFP2 ako povinnosť. Ale odborníci sa zhodli, že je to vec, ktorá má najväčší potenciál znížiť možnosť nákazy. Čo sa týka ruskej vakcíny, ak bude schválená pre Európsku úniu, potom bude rovnocenná so všetkými ostatnými vakcínami,“

uviedol Jan Blatný.

Otvoriť v galérii (3)
Jan Blatný s rouškou
Jan Blatný s rouškouSource: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Páčil sa vám článok?
Diskusie 0 Vstúpiť do diskusie