Top hledané
Výsledky (0)
Od pondelka 22. februára nastanú v Česku ďalšie zmeny.

Návrat žiakov do škôl aj otvorenie obchodov: česká vláda povoľuje zovretie a približuje stratégiu

Kateřina Ostrejšová
16.Feb 2021
+ Pridať na Seznam.cz
2 minuty
Jan Blatný

Od budúceho týždňa sa v Česku dočkáme veľkých zmien. Vláda oznámila opätovné otvorenie obchodov. Nebude to však úplne jednoduché, pre personál budú platiť prísne pravidlá, ktoré by mali zamedziť prudkému nárastu nových prípadov nákazy koronavírusom. Zmeny by sa mali týkať aj žiakov a študentov, ktorí by sa mali vrátiť do školských lavíc už od marca. Školstvo bude ale čeliť skúšobnej verzii a bez antigénnych testov to nepôjde.

Podmienkou otvorenia obchodov budú respirátory

Už od pondelka 22. februára bude možné znova vyraziť do obchodov. Hygienické opatrenia budú tentoraz ešte prísnejšie, podľa českého ministra priemyslu a obchodu Karla Havlíčka už ale nie je na čo čakať a nemožno pokračovať s neustálymi obmedzeniami.

„Otvorenie maloobchodov je výrazný posun. Je to veľký psychologický zlom. Ľudia po dlhšom čase uvidia svetlo na konci tunela, púšťame to pozvoľna a ak to zvládneme, je to veľký signál, že budeme môcť pokračovať. Som presvedčený, že to spoločne zvládneme,“

napísal minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček na Twitteri.

Otvoriť v galérii (5)
Karel Havlíček.
Karel Havlíček. Source: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Personál v obchodoch, ktoré sa rozhodnú od budúceho týždňa otvoriť, bude musieť povinne používať respirátory FFP2. Zákazníkom budú stačiť rúška. Počas týždňa by sa mali pravidlá ešte upresňovať, nebudú však prekvapivé. Naďalej bude platiť obmedzený počet zákazníkov na predajňu, dodržiavanie rozostupov a dezinfikovanie rúk pri vstupe do obchodu.

Otvoriť v galérii (5)
Žena nakupuje v roušce.
Žena nakupuje v roušce. Source: Freepik.com

Kultúrne a športové zariadenia

O opätovnom otvorení kultúrnych a športových zariadení sa ešte len bude rokovať. Všetko bude podľa Havlíčka závisieť od ďalšieho priebehu pandémie. Ak sa aj po otvorení obchodov podarí situáciu udržať pod kontrolou, kultúra a šport by mohli nasledovať.

Návrat detí do škôl sa bude odvíjať od testovania

Žiaci by sa mali vrátiť do škôl od 1. marca, všetko bude ale závisieť od zaistenia testov. Ministerstvo zdravotníctva musí urobiť zoznam testov, ktoré by sa dali získať pre školy včas. Návrat aspoň časti žiakov bola jedna z podmienok, ktoré predložili hajtmani pri žiadosti o predĺženie núdzového stavu o dva týždne.

Otvoriť v galérii (5)
Žáci v rouškách v lavici.
Žáci v rouškách v lavici.Source: Freepik.com

„V súvislosti s otváraním škôl od 1. marca budú v rámci pilotného projektu testovania v školách distribuované až 3 mil. respirátorov pre pedagogických a nepedagogických pracovníkov,“

uviedol Robert Plaga na Twitteri. Zatiaľ sú otvorené len materské a špeciálne školy. Základné školy sú zaplnené len žiakmi prvých a druhých tried. Zvyšok školstva funguje prostredníctvom diaľkovej výuky.

Prodej luxusní vily 7+kk, Praha východ - 370m2
Prodej luxusní vily 7+kk, Praha východ - 370m2, Okolí Prahy

Žiaci a študenti sa vrátia v troch vlnách

Otvoriť v galérii (5)
Učitelka dezinfikuje žákům ruce.
Učitelka dezinfikuje žákům ruce. Source: Freepik.com

1. marca sa vrátia študenti posledných ročníkov stredných škôl, konzervatórií a vyšších odborných škôl. O týždeň neskôr dostane zelenú praktické vyučovanie. K prvým a druhým triedam sa 15. marca pripoja žiaci deviatych ročníkov.

Rozvoľňovanie škôl bude obmedzené testovaním, ktoré bude povinné pre všetkých žiakov a zamestnancov škôl. Školstvo i vláda tak prejdú skúšobným obdobím, ktoré odhalí, či práve testovanie zamedzí nákaze koronavírusom medzi deťmi a pedagógmi.

„Ide ale o niečo, čo sa zatiaľ štandardne nepoužíva, takže o konkrétnom spôsobe a realizácii testovania žiakov rokujeme aj s ministerstvom školstva. Ďalšie detaily budú včas predstavené,“

uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Barbora Peterová.

Najbezpečnejší sa javí výter nosa

Zatiaľ vybralo ministerstvo zdravotníctva na testovanie študentov metódu výterom z prednej časti nosa. Podľa ministra zdravotníctva Jana Blatného ide o bezbolestnú metódu. Žiaci by mali podstupovať antigénne testovanie dvakrát týždenne.

Otvoriť v galérii (5)
Zdravotnice testuje chlapce.
Zdravotnice testuje chlapce. Source: Freepik.com

Páčil sa vám článok?
Diskusie 0 Vstúpiť do diskusie