Top hledané
Výsledky (0)
Nárok majú len ženy so zdravotnými problémami.

Surogátne materstvo je v USA úspešný biznis. V Česku sú zákony stále nejasné

Kateřina Ostrejšová
24.Feb 2021
+ Pridať na Seznam.cz
5 minut
Těhotná žena pije čaj.

Snaha o počatie dieťaťa nie je vždy úplne jednoduchá. Zhruba 15 % párov v Českej republike rieši problém s neplodnosťou aj po zahájení liečby. V takejto situácii preto nezostáva nič iné, než prejsť k inej alternatíve. Jednou z nich môže byť náhradné materstvo. Hoci sa v Česku realizuje od roku 2004, ide o pomerne komplikovanú cestu. Napríklad v USA ide o bežný proces, za ktorý sú nielen Američania ochotní zaplatiť veľké peniaze. V Českej republike situácia nie je taká jasná a veľmi často môže panovať zmätok a nevedomosť. Náhradné materstvo síce nie je zakázané, presné pravidlá ale stanovené nie sú.

Chceme byť rodičmi. Aké máme možnosti?

Niekomu to ide ľahko, napríklad aj „na prvý šup“, ako sa vraví. Sú ale aj prípady, keď sa páry snažia o bábätko niekoľko rokov a stále sa im nedarí. Najbežnejšou alternatívou v Česku je umelé oplodnenie, ktoré v posledných rokoch využíva čoraz viac párov. Zatiaľ čo v roku 2007 ho podstúpilo okolo 12 tisíc žien, o desať rokov neskôr to bolo viac ako 15 tisíc.

Jednou z ďalších alternatív je náhradné materstvo, ktoré využívajú najmä ženy so závažnými zdravotnými problémami.

Otvoriť v galérii (6)
Žena s miminkem na ramenou.
Žena s miminkem na ramenou. Source: Freepik.com

Ak nie je iná cesta

V Česku o náhradnom materstve nemôže uvažovať každý. Kliniky sú otvorené len tým ženám, ktoré nemôžu zo zdravotných dôvodov otehotnieť a porodiť dieťa. Veľmi často ide o poruchy maternice. Ženy ale vo väčšine prípadov smú poskytovať svoje vajíčka.

„O náhradnej matke môžu uvažovať len tie ženy, ktoré z vážnych zdravotných dôvodov nemôžu dieťa odnosiť, napríklad pre vrodené vady maternice či jej úplnú absenciu. Často bývajú na vine aj chronické ochorenia alebo stavy po operácii. Vo všetkých prípadoch sa k liečbe vyjadruje aj etická komisia,“

hovorí právnik Matěj Stejskal z kliniky asistovanej reprodukcie GENNET.

Otvoriť v galérii (6)
Žena čeká na výsledek těhotenského testu.
Žena čeká na výsledek těhotenského testu. Source: Freepik.com

Úlohu náhradnej matky často plní niekto príbuzný

Prvým a súčasne najzásadnejším krokom je nájsť náhradnú matku a kliniku, ktorá náhradné materstvo poskytuje. Potrebná je veľká dávka trpezlivosti, pretože proces môže trvať aj niekoľko rokov. Veľmi často je preto bežné, že úlohu náhradnej matky splní niekto blízky či príbuzný, proces to mnohonásobne urýchli.

„Náhradnú matku si vyberá pár úplne samostatne, pretože právna vynútiteľnosť surogátneho materstva tu neexistuje. Náhradné matky tak často pochádzajú z radov rodinných príslušníkov či veľmi blízkych priateľov. Tí, ktorí túto možnosť nemajú, hľadajú surogátnu matku na internete,“

vysvetľuje lekár kliniky asistovanej reprodukcie IVF Clinic Olomouc Štěpán Machač. A práve internet je pomerne častým spôsobom vyhľadávania náhradnej matky. Rozumnejším variantom je osloviť konkrétnu kliniku, ktorá párom so všetkým pomôže.

Celý proces založený na dôvere

Proces náhradného materstva je z právneho hľadiska postavený predovšetkým na dôvere. Nikoho totiž nie je možné nútiť odovzdať dieťa do inej starostlivosti, preto nemôže byť takáto vec predmetom zmluvy. Ide v podstate o nevymáhateľnú dohodu. Hlavným predmetom zmluvy biologickej matky a páru je prevod rodičovskej zodpovednosti z náhradnej matky na budúcich rodičov. Vzdať sa rodičovskej zodpovednosti je podľa občianskeho zákona nemožné. Ak by k takejto situácii došlo, šlo by o trestný čin.

Otvoriť v galérii (6)
Novorozené dítě v porodnici.
Novorozené dítě v porodnici. Source: Freepik.com

V prípade, že by došlo k zmene názoru na druhej strane, teda na strane náhradnej matky, žena trestne stíhaná nebude. Ako sme už uviedli, zmluva túto časť nezahrnuje, pretože nesmie nikoho nútiť k odovzdaniu dieťaťa do starostlivosti niekoho iného. Vždy tak bude riziko, že si žena vplyvom emócií môže rozmyslieť svoj súhlas s odovzdaním dieťaťa do starostlivosti budúcich rodičov.

„Aj preto môže – a aj sa to už stalo – príroda nad takouto obchodnou transakciou nakoniec zvíťaziť a matka sa rozhodne, že to objednané dieťa nikomu nedá. Nikde na svete to nie je jednoznačne právne ošetrené. Je to hokusexperiment bez právneho základu,“

uvádza psychiater Radkin Honzák v rozhovore pre Šance dětem.

Veľký škandál v Číne

A práve takýto problém sa stal na začiatku tohto roka v Číne. O veľký škandál sa postarala čínska herečka Zheng Shuang, ktorá bola obvinená svojím bývalým partnerom z toho, že opustila dve deti, ktoré sa narodili prostredníctvom náhradného materstva v USA. Súdne ťahanice ešte zďaleka nie sú na konci. Úrady však tvrdia, že na základe takého incidentu by sa mali sprísniť čínske limity pre ľudí hľadajúcich náhradné matky.

V Číne je totiž náhradné materstvo v podstate ilegálne. Existujú však právne cestičky, ktorými to možno obísť. Výsledkom sú čínske páry odchádzajúce do USA s cieľom nájsť náhradnú matku.

V USA to ide o dosť ľahšie, ale drahšie

Otvoriť v galérii (6)
Těhotná žena s plyšákem.
Těhotná žena s plyšákem. Source: Freepik.com

V porovnaní s Českou republikou to ide v mnohých štátoch USA o dosť jednoduchšie. Aj napriek vysokým cenám sa z náhradného materstva stal v Spojených štátoch úspešný biznis. Podľa americkej spoločnosti CSP zhruba polovicu klientov, ktorí majú záujem o náhradnú matku, tvoria homosexuálne páry. Tie sú ochotné zaplatiť nemalé peniaze. Napríklad spoločnosť CSP chce len za sprostredkovanie takmer 15 tisíc eur a pre náhradnú matku okolo 19 tisíc eur.

Otvorený je tomu napríklad aj Izrael, ktorý bol prvým štátom, kde bolo náhradné materstvo právne povolené (1996). Problém to nie je ani vo Veľkej Británii alebo na Ukrajine. Naopak, v štátoch, ako je Francúzsko, Rakúsko, Nemecko, Švédsko a Dánsko, je náhradné materstvo zakázané.

Hit medzi celebritami

Otvoriť v galérii (6)
Sarah Jessica Parker s dcerou.
Sarah Jessica Parker s dcerou. Source: Profimedia.cz

Náhradné materstvo začali v posledných rokoch hojne využívať aj svetové celebrity. A to aj v prípade, že nemajú žiadne zdravotné problémy. Veľmi často radšej zaplatia cudzej žene za vynosenie dieťaťa, než aby si kazili postavu.

Náhradné materstvo využili napríklad Kim Kardashian, Nicole Kidman, Sarah Jessica Parker, Elton John alebo Christiano Ronaldo. Slávny futbalista využil náhradnú matku prvýkrát pred 11 rokmi, ktorá mu odnosila Cristiana Ronalda Juniora. V roku 2017 sa jeho náhradnej matke narodili dokonca dvojičky (Mateo a Maria). Štvrté dieťa (dcéru Alanu Martinu) má so svojou partnerkou Georginou Rodriguez, ktorá sa tak zhostila roly matky spolu až štyroch potomkov.

Otvoriť v galérii (6)
Cristiano Ronaldo s rodinou.
Cristiano Ronaldo s rodinou. Source: Profimedia.cz

Dvaja ockovia ako motivácia náhradného materstva

Náhradné materstvo sa rozhodol využiť aj český gay pár David a Michal Vaníčkovci, ktorí oslovili agentúru s prosbou o nájdenie vhodnej náhradnej matky. Nevybrali si však agentúru v Česku, ale v Amerike. Agentúra si pár musela starostlivo preveriť. Kľúčovým parametrom bola samozrejme schopnosť a pripravenosť byť rodičmi, čo sa zisťovalo napríklad prostredníctvom psychotestov.

„My sme nehľadali náhradnú matku v Česku, jednoducho preto, že tu to nie je ošetrené žiadnym zákonom, ale využili sme inštitút náhradného materstva v USA, kde to je v niekoľkých štátoch ošetrené zákonom,“

hovoria David a Michal Vaníčkovci.

Prodej pozemku 1200 m2, Praha
Prodej pozemku 1200 m2, Praha, Praha 5

Páčil sa vám článok?
Diskusie 0 Vstúpiť do diskusie