Top hledané
Výsledky (0)
Sadzba sa dostala na najnižšiu úroveň od začiatku mája 2022

Centrálni bankári si nasadili ružové okuliare: priemerná úroková sadzba klesla o ďalších 0,5 percentného bodu

Radek Polák
02.May 2024
+ Pridať na Seznam.cz
3 minuty
Rétorika guvernéra ČNB sa postupne mení

Centrálni bankári pokračujú vo zrýchlenom tempe znižovania základnej úrokovej sadzby, od ktorej sa odvíjajú úroky bankových vkladov a úverov. Bankova rada Českej národnej banky ju totiž jednomyseľne zrazila hneď o 0,5 percentného bodu na 5,25 percenta.

Pokles úrokových sadzieb, ktorý odštartovala centrálna banka už minulý rok v decembri, pokračuje. Oproti predošlému obdobiu, kedy sa tieto sadzby držali rok a pol na úrovni siedmich percent, je to nepochybne pre domácu ekonomiku dobrá správa. Z 5,75 sa znížila na 5,25 percenta a dostala sa tak na najnižšiu úroveň od začiatku mája 2022.

Podľa  Bohuslava Čížka zo Zväzu priemyslu vysoké úroky pre firmy predstavovali prekážku v raste alebo plánovaní investícií, míní. Zníženie úrokovej zaťaže je preto podľa neho z hľadiska podnikateľskej aktivity prínosné.

Kľúčovým cieľom ostáva zkrotiť infláciu

Uvedené sadzby sa pritom držia nad aktuálnou priemernou výškou priemerného zdražovania. Miera inflácie vyjadrená prírastkom indexu spotrebiteľských cien k rovnakému mesiacu predchádzajúceho roku totiž v marci dosiahla len na 2 percenta. A to je tiež cieľ, ku ktorému sa chce banková rada priblížiť v dlhšom časovom horizonte. Na porovnanie: vlani v marci bola podľa podkladov Českého štatistického úradu ešte na úrovni 15 percent.

Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -
Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -, Praha 6

„Inflácia by sa mala dlhodobo stabilizovať okolo 2 percent,“ 

pripomenul na májovej tlačovej konferencii guvernér Aleš Michl. Jedným dychom ale tiež dodal, že boj s infláciou rozhodne nekončí. 

S tým súhlasí hlavný ekonóm skupiny Comfort Finance Group Vladimír Pikora.

„Pre centrálnu banku je kľúčové, že inflácia je v cieľu Českej národnej banky. Otázkou je, či sa tam udrží. Ak výrazne nesníži sadzby, koruna nemusí oslabovať a privážať inflačné tlaky. Vplyv rastu cien služieb vitajme a nebojujme s ním. To zvyšuje naše mzdy, aby mohli konvergovať k západnej Európe,“

povedal LP-Life Pikora.

Otvoriť v galérii (1)
Bankári oslavujú, aktuálne čísla vyzerajú optimisticky
Bankári oslavujú, aktuálne čísla vyzerajú optimistickySource: Pixabay

Podľa analytikov by mali úroky naďalej klesať

Hoci Michl tvrdí, že banková rada bude na každom zo svojich budúcich zasadnutí vychádzať z aktuálnych údajov vývoja ekonomiky a nemôže zaručiť, že úroky budú naďalej klesať, väčšina expertov si myslí opak.

"Možno predpokladať, že Česká národná banka bude úroky znižovať aj na ďalších zasadnutiach, čo povedie k poklesu úrokov domácich bánk, ako u vkladov, tak úverov,"

Odhaduje budúci vývoj analytik Generali Investments Radomír Jáč, ako informovala Česká tlačová kancelária

Analytik Českej bankovej asociácie Jakub Seidler je názoru, že rozhodnutie centrálnych bankárov sa tradične najrýchlejšie premietne na trhu u tých produktov, u ktorých sú úrokové sadzby najviac späté s krátkodobou sadzbou Českej národnej banky.

Zaujímavé nehnuteľnosti pritiahnu záujem investorov

Aktuálna situácia preto tiež nahráva iným formám investícií, než na aké sme boli doteraz vo veľkom zvyknutí.

„Klesajúca miera úrokových sadzieb prináša pre českých sporiteľov a investorov značné výzvy. Nielen, že sa prepisuje do úročenia sporových účtov, ale klesajú aj výnosy u dlhopisových produktov a investičných platforiem. V dôsledku toho hľadajú ľudia alternatívne spôsoby, ako chrániť svoje úspory, aby nestrácali na hodnote,“

Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -
Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -, Praha 6

uviedol v tlačovej správe riaditeľ investičnej platformy InvestBay Daniel Rajnoch a doplnil, že zlaté časy očakáva najmä trh s nehnuteľnosťami. A to hlavne vďaka zlacňovaniu hypoték, ktoré by nemalo byť len tento rok, ale aj v nasledujúcich rokoch.

„Z nášho aprílového prieskumu „Ako Česi investujú“ vyplynulo, že Česi najvyššou bodovou hodnotou z hľadiska bezpečnosti investícií ocenili nehnuteľnosti. Za skôr bezpečné ich považuje 64 percent opýtaných. Naopak ako skôr nebezpečné označilo najviac Čechov kryptomeny. Tento trend ukazuje, že v čase nízkych úrokových sadzieb preferujú investori aktíva s dlhodobou hodnotou a stabilným výnosom. Vzhľadom na to, že sa úrokové sadzby naďalej znižujú, je pravdepodobné, že tento trend bude ešte zosilňovať,“

povedal Rajnoch.

Odrazení od dna

Domáce hospodárstvo oživuje a očakávania ekonómov sú veľké. To sa tiež odráža na odvážnejších vyhláseniach bankárov. Nasledujúce vety Aleša Michla, ktoré uviedol po májovom zasadnutí rady, by teda tiež pred niekoľkými mesiacmi boli len ťažko predstaviteľné.

Česká ekonomika sa na konci minulého roka odrazila od dna. Rast pokračuje aj tento rok. Napriek tomu sa stále ešte pohybuje pod svojím potenciálom.“

 

Zdroje: ČNB, ČTK, vlastné dotazovanie

 

Páčil sa vám článok?
Diskusie 0 Vstúpiť do diskusie