Top hledané
Výsledky (0)
Rusko vyhlásilo, že zmení svoju jadrovú doktrínu. Príčinou má byť správanie Západu.

Ranné vtáča: Rusko chystá zmenu svojej jadrovej doktríny. Křetínský sa stal najbohatším Čechom

Radim Červenka
02.Sep 2024
+ Pridať na Seznam.cz
2 minuty
Moskva

Plány na použitie jadrovej zbrane, tzv. jadrová doktrína, by sa v prípade Ruska mohli zmeniť. Hranice pre použitie ničivej zbrane sa má znižovať. Najbohatším Čechom je nové Daniel Křetínský, vystriedal Renatu Kellnerovou. V Japonsku sa uvažuje o zavádzaní štvordňového pracovného týždňa. Emmanuel Macron vyjednáva s predstaviteľmi umiernenej ľavice o obsadení postu premiéra po predčasných voľbách, ktoré v krajine prebehli v júni. 

Rusi chcú znížiť prah na použitie jadrových zbraní

Rusko uskutoční zmeny vo svojej doktríne o použití jadrových zbraní v reakci na to, čo považuje za eskaláciu vojny na Ukrajine zo strany Západu, v nedeľu citovali štátne médiá zástupcu ministra zahraničia Sergeja Rjabkova. Súčasná jadrová doktrína, stanovená výnosom prezidenta Vladimira Putina z roku 2020, uvádza, že Rusko môže použiť jadrové zbrane v prípade jadrového útoku nepriateľa alebo konvenčného útoku, ktorý ohrozuje existenciu štátu.

Niektorí analytici vyzvali Putina, aby znížil hranicu pre použitie jadrových zbraní, aby "trízrivoval" nepriateľov Ruska na Západe. Putin v júni povedal, že jadrová doktrína je "živý nástroj", ktorý sa môže meniť v závislosti od svetových udalostí. Rjabkovove nedeľné komentáre boli doteraz najjasnejším vyhlásením smerom k skutočným zmenám, uviedla agentúra Reuters.

Byt 3+kk na prodej - Praha 9 - 75m2
Byt 3+kk na prodej - Praha 9 - 75m2, Praha 9

Najbohatším Čechom je nový Daniel Křetínský

Jadrom majetku Daniela Křetínského je deväťdesiat percentný podiel v EP Corporate Group. Patrí do nej predovšetkým Energetický a priemyselný holding (EPH) zložený z 70 firiem sídliacich v rôznych krajinách Európy. 

Celková hodnota Křetínského majetku sa odhaduje na 390 miliárd korún a patrí k nemu aj podiel vo futbalovom klube AC Sparta Praha. Na prvej pozícii predbehol Renatu Kellnerovou, ktorá zdedia majetok po svojom manželovi, ktorý dominoval medzi najbohatšími Čechmi rad rokov. Zásadnému poklesu čelí majetok bývalého predsedu vlády Andreja Babiša, jeho holding Agrofert sa po opustení vládnej funkcie Babišom ocitol v poklese a Babišovi patrí až 7 miesto, informovala ČTK.

Japonsko uvažuje o zavedení štvordňového pracovného týždňa

Národ tak pracovitý, že sa v jeho jazyku používa výraz pre doslova upracovanie sa na smrť, sa snaží riešiť znepokojujúci nedostatok pracovných síl tým, že presvedčí viac ľudí a firiem, aby zaviedli štvordňový pracovný týždeň.

Japonská vláda poprvé vyjadrila podporu kratšiemu pracovnému týždňu v roku 2021 potom, čo túto myšlienku podporili zákonodárci. Tento koncept sa však presadzuje pomaly; podľa údajov ministerstva zdravotníctva, práce a sociálnych vecí umožňuje svojim zamestnancom čerpať tri a viac dní voľna v týždni asi 8 % japonských firiem, zatiaľčo 7 % z nich poskytuje svojim zamestnancom zákonom stanovený jeden deň voľna, napísala agentúra AP.

Počas povolebných rokovaní vo Francúzsku sa kontúry zaostrujú

Emmanuel Macron sa v pondelok stretne s Bernardom Cazeneuvom, bývalým členom Socialistické strany a skúseným politikom, pretože francúzsky prezident je blízko k oznámeniu nového premiéra. Macron tiež príjme svojich dvoch predchodcov, socialistu Francoisa Hollanda a pravicového Nicolasa Sarkozyho. Macron je pod tlakom, aby ukončil týždne trvajúcu politickú patovú situáciu potom, čo vyhlásil predčasné voľby, ktoré priniesli nejasnú väčšinu v parlamente.

Hoci sa zdalo, že bude musieť Macron ustúpiť krajne pravicovej strane Marine Le Penovej, v aktuálnom vývoji je kľúčovým hráčom povolebného vyjednávania, kedy ucho dopriava stredovej koalícii a umiernenej ľavici, uviedla agentúra Reuters.

Zdroje: ČTK, reuters.com, apnews.com

 

Páčil sa vám článok?
Diskusie 0 Vstúpiť do diskusie