Top hledané
Výsledky (0)
Lesy, šum Berounky a jedinečné súkromie s dotykom wellness. Toto miesto môže byť vaše.

Černošice krížom krážom: Zamilovali si ich aj Ladislav Smoljak a Věra Čáslavská

Kateřina Ostrejšová
19.Nov 2020
+ Pridať na Seznam.cz
5 minut
Žena ve vířivce s šampaňským.

Povedzte NIE hektickému životu

Unavuje vás neustály zhon veľkomesta, zvuky električiek a hlučných ulíc? Stačí im povedať raz a navždy dosť. Hektický život môže vystriedať prechádzka pozdĺž rieky Berounka, ranná káva na záhrade s Prahou na dlani a dokonalý pokoj. Romantickú prírodu a krásne výstavné vily ponúka mesto Černošice. Jedna z nich môže byť aj vaša.

Prvorepubliková vila v Černošicích.

Prvorepublikové vily sú hitom

Čím sú vily z obdobia prvej republiky také špeciálne? Pre odpoveď nie je treba chodiť ďaleko. Väčšina z nich má bazén, rozhľahlú záhradu, krásne stromy a kus prírody. Výnimkou nie je ani táto trojposchodová vila v Černošiciach. Svoju dušu si buduje už od roka 1927 a pýši sa rozlohou 393 metrov štvorcových. Zachovalý pôvodný stav vám navyše ponúkne nekonečné možnosti luxusnej rekonštrukcie podľa vašich predstáv.

Jedinečná architektúra

Luxusní vila na prodej - 393m
Luxusní vila na prodej - 393m, Okolí Prahy

Prvá republika mala nepochybne vždy svoje kúzlo, architektúra prišla v tej dobe s úplne novým štýlom. Hlavnými heslami boli jednoduchosť a funkčnosť. Vysoké stropy, priestranné a svetlé izby, veľké okná. Šlo tak o prvé začiatky indoor-outdoor living (spojenie vnútorného a vonkajšieho bývania).

Otvoriť v galérii (8)
Výhled ze zahrady černošické vily.
Výhled ze zahrady černošické vily. Source: Y&T Luxury Property

Víkendové sídlo

Počas prvej republiky bolo veľkým trendom využívať takéto vily ako víkendové sídla. Splniť všetky povinnosti počas týždňa a potom hurá za Prahu. Černošice k tomu priam lákajú, nemyslíte? Koniec-koncov, neboli by ste prví ani poslední, kto by tomuto mestu podľahol.

Mesto milované slávnymi

Černošice si totiž obľúbilo aj množstvo celebrít. Žil tu napríklad maliar a ilustrátor Zdeněk Burian, olympijská víťazka Věra Čáslavská alebo filmový režisér Ladislav Smoljak. Tiež tu prebieha natáčanie českého seriálu Specialisté.

Chvíľka rozmaznávania

Otvoriť v galérii (8)
Žena v plavkách se opaluje u bazénu.
Žena v plavkách se opaluje u bazénu. Source: pixabay.com/JillWellington

Jedným z najväčších klenotov černošickej vily je súkromie. Ničím a nikým nerušený deň na záhrade zaliatej slnkom. Alebo snáď počúvanie hudby na terase, večery v saune, opaľovanie pri bazéne a trkotanie vo vírivke? Toto všetko čaká len na vás. Keby vás predsa len niečo z toho omrzelo, stačí si nasadiť bežecké topánky a ísť si vyčistiť hlavu pozdĺž rieky Berounky alebo vyraziť za zábavou do Prahy. Aj do nej to totiž máte kúsok!

Všetko na dosah ruky

Otvoriť v galérii (8)
Žena v Pařížské ulici
Žena v Pařížské uliciSource: LP-Life.cz

Autom sa do centra alebo prestížnej Pařížskej ulice, ktorá ponúka to najlepšie zo sveta luxusnej módy, dostanete za pol hodinky. Tak hurá nakupovať a za zábavou. Nemáte niekedy náladu na šoférovanie? Nevadí! Vila je len desať minút od vlakovej stanice, z ktorej sa pohodlne za chvíľku dopravíte do mesta. Kávu so sebou, knihu na cestu a deň sa môže príjemne začať.

Kvalitné vzdelávanie

Černošice samozrejme myslia aj na váš rodinný život a na pohodlie vašich ratolestí. V okolí sa totiž nachádza niekoľko materských škôl a dve základné školy. Ak túžite po tom, aby vaše deti vedeli cudzí jazyk už od útleho veku, anglická škôlka a jazyková škola Kryštof bude tou správnou voľbou. Navyše si nebudete musieť robiť starosti s dochádzaním.

Niečo pod zub

Otvoriť v galérii (8)
Pár v restauraci
Pár v restauraciSource: pixabay.com/stocksnap

Po práci a povinnostiach sa hlási o slovo zábava! Výlety po pamiatkach sú obľúbenou víkendovou záležitosťou, často ale človek nechce stráviť toľko času v aute a zabiť tým celý deň. Černošice majú našťastie čo ponúknuť, takže vaše plány na víkend už vopred poznáte.

Kým ale na nejaký ten výlet vyrazíte, nezabudnite doplniť potrebnú energiu. Na výber je hneď z niekoľkých dobrých reštaurácií. Obľúbená je napríklad výletná reštaurácia Křižárna, Pecka Černošice alebo Restaurace Bolleta. Šálku kvalitného espressa alebo luxusne vyzerajúci dezert si pre zmenu vychutnáte v Oliva Café & Bistro. Čo poviete napríklad na veterník s malinami, hm?

Po stopách pamiatok

Najstaršou dochovanou pamiatkou na území mesta je Kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý sa nachádza nad údolím rieky Berounky. Skutočným pokladom sú letné vily zo začiatku 20. storočia rozsiate po celých Černošiciach. Tie najznámejšie, či už navrhnuté svetoznámymi architektmi, alebo vily, v ktorých žili a do ktorých jazdili na letný pobyt známe osobnosti, vám predstaví náučná trasa.

Malý tip: Po ceste si môžete dať pauzičku na černošickom námestí, kde sa nachádza lavička bývalého prezidenta Václava Havla.

Otvoriť v galérii (8)
Lavička Václava Havla.
Lavička Václava Havla. Source: profimedia.cz

Mesto neotáľa ani v prípade rekonštrukcií

Ako je uvedené v poslednom novembrovom Informačnom liste Černošíc, Rada mesta začala napríklad v spolupráci s architektom J. Červeným pripravovať čiastkové úpravy priestorov námestia pri kostole v ulici Komenského. Ďalej Rada mesta schválila návrh na nové zakrytia betónových šachiet kanalizačného kolektora v priestore sportparku Berounka esteticky peknými konštrukciami z kovu a dreva, ktoré budú slúžiť ako vonkajšie stoly a lavice. Vylepšenia sa dočká tiež cestná infraštruktúra. V niekoľkých uliciach a ich častiach prebehne ešte tento rok spevnenie asfaltovým recyklátom.

Pod názvom Černošická šance bol zase spustený zaujímavý projekt tzv. participatívneho rozpočtu, v ktorom môžu ľudia sami navrhnúť projekt na území Černošíc. Na projekt mesto vyčlenilo čiastku 1.000.000 Kč (približne 38 000 eur, pozn. red.) z ročného rozpočtu.

Loďou na návštevu ku Kazínu

Otvoriť v galérii (8)
Stezka u skály Kazín.
Stezka u skály Kazín. Source: profimedia.cz

Turistickou atrakciou je aj neďaleký prívoz Kazín, ktorý križuje rieku Berounku. Tu by ste si nemali nechať ujsť návštevu pozostatkov hradu Kazín (Kazínska skala), kde podľa legendy kedysi žila najstaršia dcéra bájneho kniežaťa Kroka – Kazi. Lesné cesty v skalách nad riekou vás dovedú na množstvo pekných skalných vyhliadok až k 220 metrov vysokému televíznemu a rozhlasovému vysielaču Cukrák.

Na huby k Berounke

Okolie Berounky je okrem iného plné listnatých listov, čo je najväčším lákadlom pre milovníkov húb, kde sa im naozaj darí. Stačí si obuť gumáky, prichystať košík a môžete vyraziť.

Cez Černošice vedie pozdĺž Berounky 23-kilometrová cyklotrasa ideálna na cyklistické výlety, kolieskové korčule a dlhšie romantické prechádzky. Po ceste sa môžete občerstviť hneď u niekoľkých stánkov. Pivo, víno alebo domáca limonáda? Vyberie si úplne každý.

Bicykel vymeňte za loptu a golfový vozík

Otvoriť v galérii (8)
Žena na golfovém odpališti.
Žena na golfovém odpališti. Source: pixabay.coom/TEOBALIN

Ak nepatríte k cyklistickým nadšencom, nezúfajte. Máme pre vás množstvo ďalších možností. Hala Věry Čáslavskej môže byť jednou z nich. Bedminton, volejbal alebo basketbal? Je to len na vás.

Aj milovníci golfu si zaručene prídu na svoje. Stačí nasadnúť do auta a za desať minút sa môžete prechádzať po greene na Zbraslavi, kde vám požičajú kompletné golfové vybavenie. Vaša drahá polovička takéto popoludnie určite tiež ocení.

Tu sa začína pravá zábava

Otvoriť v galérii (8)
Ženy hrají beach volejbal.
Ženy hrají beach volejbal. Source: pixabay.com/FotoEmotions

Pláže a beachvolejbalové ihrisko už dávno nenájdete len v komplexe Žluté lázně. Na mestskej pláži pri Berounke si môžete urobiť príjemný večer pri grile, zahrať si volejbal alebo si dať pár kokteilov pri bare. Okrem iného sú v Černošiciach dva tenisové kurty a zimný štadión. V zimnej sezóne si môžete rezervovať tenisové ihrisko za 400 korún (asi 15 eur, pozn. red.) na hodinu. Ak by ste si šli radšej zakorčuľovať, každú stredu, sobotu a nedeľu je zimný štadión pripravený na verejné korčuľovanie za symbolických 50 Kč (1,90 eur, pozn. red.). Vytiahnite raketu a oprášte korčule, tu sa začína tá pravá zábava!

Ešte stále premýšľate, čo robiť za Prahou? Černošická prvorepubliková vila môže byť práve vašou novou adresou.

Páčil sa vám článok?
Diskusie 0 Vstúpiť do diskusie