Top hledané
Výsledky (0)
Umelec tvorí obrazy ohňom

Jedinečné umenie pod hladinou Vltavy od Ladislava Vlny

Karolína Lišková
25.Aug 2020
+ Pridať na Seznam.cz
2 minuty

Je jediný na svete. A je to Čech. Ladislav Vlna pracuje s oceľou technikou, ktorú nazýva Metalurgická maľba. Obrazy vypaľuje do oceľových dosiek ohňom bez pridania akýchkoľvek iných materiálov. Kresba je ručne vyrytá a farby sú žíhaním vydobyté zo samotného vnútra ocele a jej podstaty. Umelec zahájil výstavu, na ktorej si môžete pozrieť jeho unikátne obrazy.

Ladislav Vlna připravoval výstavu dva roky.
(A)Void Floating Gallery při západu slunce.
Obrazy v kobce Náplavky.

Obrazy Ladislava Vlny sú unikátne tým, že nikto iný na svete takto netvorí. Podľa samotného umelca je teda stále jediný. Vraj nedávno našiel na internete nejakého muža z Kanady, ktorý na plechu zobrazuje výjavy z tamojšej prírody, ale technika je iná.

Otvoriť v galérii (3)
Vlna je jediný, kdo pracuje s ohněm a ocelí.
Vlna je jediný, kdo pracuje s ohněm a ocelí.Source: archiv Ladislava Vlny

Obraz vyzerá každú hodinu inak

Dôležitú rolu pri vnímaní obrazu má dopadajúce svetlo v danom momente, a preto dielo vyzerá v každú časť dňa úplne inak. Ilúzia vznikajúca odrazom svetla od takto spracovaného oceľového materiálu vytvára pravdivý a komplexný obraz o zložitosti a vnútornej kráse znázorneného objektu.

Otvoriť v galérii (3)
Obrazy najdete i v podpalubí.
Obrazy najdete i v podpalubí. Source: archiv Ladislava Vlny

Prodej pozemku 1200 m2, Praha
Prodej pozemku 1200 m2, Praha, Praha 5

Ladislav Vlna usporiadal výstavu v (A)Void Floating Gallery na Rašínovom nábreží.

„Výstavu som urobil, pretože vznikla petícia za zachovanie Floating Gallery, ktorej hrozilo zatvorenie. Chcel som podporiť galériu svojimi obrazmi,“

vysvetlil Vlna. Galéria totiž dostala od prevádzkovateľa Náplavky výpoveď, a to ku koncu mája. Vzhľadom na to, že sa stala útočiskom mnohých hudobníkov, básnikov a divadelníkov, medzi ľuďmi sa zdvihla vlna nevôle. Petíciu podpísalo viac ako dvetisíc ľudí.

Pod hladinou

Obrazy nájdete v podpalubí, na prove lode a pod hladinou vedľa lode. Preto sa výstava nazýva práve Pod hladinou. Pozrieť si tu môžete pätnásť obrazov. Súčasne prebiehala aj výstava Oko v jednej z kobiek pražskej Náplavky.

Otvoriť v galérii (3)
Několik obrazů pluje pod hladinou Vltavy.
Několik obrazů pluje pod hladinou Vltavy. Source: archiv Ladislava Vlny

„Obe výstavy som pripravoval dva roky.“

Vlna sa zveril, že má z výstav veľkú radosť, pretože sa jeho diela ľuďom páčia. Vzhľadom na to, že je jediným umelcom na svete, ktorý tvorí obrazy ohňom, ľudia majú záujem dozvedieť sa viac. Mrzí ho len to, že je v Prahe málo turistov, ktorí by mohli šíriť jeho umenie ďalej do sveta.

„Bohužiaľ, nehovorím svetovými jazykmi, takže nie som schopný interpretovať svoje umenie turistom, ktorí by o ňom mohli hovoriť vo svojich domovských krajinách,“

zveril sa umelec.

Výstava v (A)Void Floating Gallery potrvá do polovice septembra.

Páčil sa vám článok?
Diskusie 0 Vstúpiť do diskusie