Top hledané
Výsledky (0)
Tieto správy nám rozprúdili krv v žilách!

Ranné vtáča: Štátny prevrat v Mjanmarsku. Elon Musk na Clubhouse. Louis Vuitton pomáha UNICEF

Lukáš Bilinec
01.Feb 2021
+ Pridať na Seznam.cz
3 minuty
Nejbohatší muž světa Elon Musk

V Mjanmarsku sa píše história, armáda tam prevzala moc a zosadila vládnucu garnitúru. Rušno je aj v Spojených štátoch amerických, kde republikáni neustále búšia do nového prezidenta Joea Bidena. Tentoraz z dôvodu koronavírusu. A vedeli ste, ktorú Slovenku verejne podporila Jennifer Aniston?

Armáda v Mjanmarsku prevzala moc

Otvoriť v galérii (5)
Aun Schan Su Ťij a Andrej Babiš
Aun Schan Su Ťij a Andrej BabišSource: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Stupňujúce sa napätie v 24. najľudnatejšej krajine sveta vyvrcholilo štátnym prevratom. V juhoázijskom Mjanmarsku boli pred pár hodinami zadržaní predstavitelia vládnej strany vrátane štátnej poradkyne Aun Schan Su Ťij, ktorá sa pred dvomi rokmi stretla v Českej republike v rámci štátnej návštevy aj s českým premiérom Andrejom Babišom. Armáda odovzdala moc nad krajinou s 55 miliónmi obyvateľov vrchnému veliteľovi ozbrojených síl Min Aung Hlaingovi. V prejave vo vojenskej televízii Myawaddy TV predstavitelia armády uviedli, že tak urobili v reakcii na volebné podvody. Bol vyhlásený výnimočný stav.

„Štátna poradkyňa Daw Aung San Suu Kyi i niektoré ďalšie vysoké osobnosti sú zadržiavané v hlavnom meste Naypyidaw. Zdá sa, že armáda teraz prevzala kontrolu nad hlavným mestom,“

potvrdil hovorca Národnej ligy pre demokraciu (NLD) Myo Nyunt.

Joe Biden pod paľbou kritiky republikánov

Otvoriť v galérii (5)
Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe BidenSource: Profimedia.cz

Sedemdesiatosemročný americký prezident Joe Biden nemá ani chvíľu na vydýchnutie. V posledných dňoch zmrazil zbrojárske kontakty so Saudskou Arábiou, zatrhol spoluprácu so súkromnými väznicami a podpísal výkonné nariadenie, ktoré by malo kompletne reštartovať americkú energetiku a dosiahnuť ciele nulových emisií do roka 2050. Práve množstvo krokov, ktoré sú v absolútnom rozpore s myšlienkami Donalda Trumpa, dráždi republikánskych politikov. Desať senátorov z republikánskej strany sa teraz ostro pustilo do Bidenovho „covidového balíčka“. Pomoc by mala byť v rozsahu 1,9 bilióna dolárov. Republikánski senátori však žiadajú výrazné osekanie balíčka a pomoc v maximálnej výške 600 miliárd dolárov. Biden už predtým uviedol, že by rád so zákonodarcami tento týždeň rokoval. Napriek tomu však trvá na komplexnej a rozsiahlej finančnej pomoci.

„Vzhľadom na to, že vírus predstavuje pre krajinu vážnu hrozbu a ekonomické podmienky sú pre toľkých ľudí pochmúrne, je nutná akcia, a rozsah toho, čo je potrebné urobiť, je veľký,“

uviedla vo svojom vyhlásení hovorkyňa Bieleho domu Jen Psaki.

Byt 2+kk na prodej - Praha 9 - 64m2
Byt 2+kk na prodej - Praha 9 - 64m2, Praha 9

Najbohatší muž sveta sa pridal na novú sociálnu sieť

Otvoriť v galérii (5)
Devětačtyřicetiletý podnikatel Elon Musk
Devětačtyřicetiletý podnikatel Elon MuskSource: Profimedia.cz

Elon Reeve Musk zažíva v posledných mesiacoch raketový vzostup. Jeho majetok sa aktuálne odhaduje na viac než 209 miliárd amerických dolárov. Keď si Musk pred niekoľkými dňami pridal na svoj Twitter hashtag Bitcoin, vzrástla jeho hodnota počas hodiny v prepočte o takmer 5 800 eur. Teraz si môžu mädliť ruky tvorcovia novej sociálnej siete Clubhouse, o ktorej sme písali článok minulý týždeň. Elon Musk sa totiž pred niekoľkými hodinami stal jej ďalším používateľom a už nazbieral viac ako 65 tisíc sledujúcich. Toto číslo určite ešte výrazne porastie, pretože najbohatší muž sveta ihneď avizoval, že bude na sociálnej sieti aktívny. Počas najbližších hodín by sa mal porozprávať so svojimi fanúšikmi.

Jennifer Aniston podporila svetové političky

Otvoriť v galérii (5)
Americká herečka Jennifer Aniston
Americká herečka Jennifer Aniston Source: Profimedia.cz

Päťdesiatjedenročná herečka, ktorú na Instagrame sleduje viac ako 36 miliónov ľudí, vyjadrila podporu svetovým štátničkám. Hviezda seriálu Priatelia či filmov Šéfovia na zabitie a My sme Millerovci sa k politike vyjadruje dlhodobo a veľmi aktívna bola napríklad v podpore úradujúceho amerického prezidenta Joea Bidena pred voľbami. Rodáčka z Kalifornie na svojom profile upozorňovala na dôležitosť žien vo svetovej politike. Napísala, že vo svete nastala pozitívna zmena a vyzdvihla hneď niekoľko svetových ženských politických osobností. Okrem nemeckej kancelárky Angely Merkel, škótskej ministerky Nicole Sturgeon či nórskej premiérky Erny Solberg si Aniston spomenula aj na slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Louis Vuitton podporuje organizáciu UNICEF

Otvoriť v galérii (5)
Plyšový medvídek Doudou Louis
Plyšový medvídek Doudou LouisSource: Louis Vuitton

Francúzska módna značka, založená v roku 1854, pokračuje v kampani #MAKEAPROMISE, ktorej cieľom je podpora detí v núdzi na celom svete. Louis Vuitton sa spojil s charitatívnou organizáciou UNICEF, ktorá dostane výťažok z kampane a vhodne ho použije na svoje projekty. A ako je možné pomôcť? Zakúpením náramku Silver Lockit, ktorý je k dispozícii na e-shope Louis Vuitton a vo vybraných obchodoch na celom svete, a to za čiastku 465 amerických dolárov (zhruba 390 eur), z ktorých 100 dolárov (asi 83 eur) ide pre UNICEF. Väčšia pozornosť sa však upína na plyšového medvedíka DouDou Louis, ktorého si môžete kúpiť za 955 amerických dolárov (približne 795 eur). UNICEF z nich dostane 200 dolárov (166 eur). Nákupom týchto produktov podporíte prácu UNICEF na zaistení prístupu detí v núdzi k pitnej vode, hygienickým zariadeniam, výžive či vzdelaniu.

Viac správ sa do dnešného Ranného vtáčaťa nevošlo. Prajeme vám, aby ste vykročili do nového pracovného týždňa pravou nohou a aby ste si za každých okolností zachovali dobrú náladu. Už rímsky filozof Marcus Tullius Cicero pred viac než 2 tisíckami rokov hovoril:

„Ó, šťastný smrteľník, ktorému nikdy nechýbal humor.“

Páčil sa vám článok?
Diskusie 0 Vstúpiť do diskusie