Top hledané
Výsledky (0)
Tieto správy nám rozprúdili krv v žilách!

Ranné vtáča: Biden plánuje prijímať utečencov. Nezamestnanosť v Česku stúpa. Rekordný predaj kartičky

Lukáš Bilinec
04.Feb 2021
+ Pridať na Seznam.cz
3 minuty
Americký Joe Biden s rouškou v oválné pracovně

Zo správ o navyšovaní počtu prijímaných utečencov v USA novou vládou Joea Bidena určite stúpa tep republikánskym politikom aj ich priaznivcom. Bohužiaľ, z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 stúpa aj nezamestnanosť v Českej republike. A vedeli ste, ako bude vyzerať centrála spoločnosti Amazon?

Vláda Joea Bidena chce navýšiť počty prijatých utečencov

Otvoriť v galérii (5)
Úřadující americký prezident Joe Biden při svém projevu
Úřadující americký prezident Joe Biden při svém projevuSource: Profimedia.cz

Už dnes by mala nová vládnuca garnitúra Spojených štátov amerických oznámiť nové zvýšenie počtu utečencov, ktorí budú môcť prísť do USA. Po rokoch historicky nízkych počtov prichádzajúcich osôb za vlády predchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa ide o razantnú zmenu. Biden sa už počas svojej prezidentskej kampane zaviazal, že čísla zvýši. Svoj plán by mal oznámiť dnes počas návštevy ministerstva zahraničia. Trumpova vláda stanovila pre tento fiškálny rok (končiaci sa v októbri) strop pre počet prijatých utečencov vo výške 15 000 osôb. Ide o najnižšie číslo od roka 1980. Zatiaľ nie je jasné, do akej miery Biden tento strop zvýši. Do budúcna vraj však plánuje až 125 000 novo prijatých utečencov ročne. Prezident už v utorok podpísal niekoľko výkonných príkazov. Medzi nimi aj ustanovenie pracovnej skupiny určenej na zlúčenie rodín oddelených hranicou medzi USA a Mexikom.

„Keď budeme mať spravodlivý, usporiadaný a humánny legálny imigračný systém, bude Amerika bezpečnejšia, silnejšia a prosperujúca,“

povedal 46. prezident Spojených štátov amerických.

V ČR klesol počet odpracovaných hodín

Otvoriť v galérii (5)
Pracující lidé v kanceláři
Pracující lidé v kancelářiSource: Unsplash.com/timmykp

Priemerný počet skutočných týždenne odpracovaných hodín v Česku v posledných troch mesiacoch minulého roka medziročne klesol o 3,6 hodiny na aktuálnych 31,6 hodiny. Pokles vo štvrtom štvrťroku bol v rámci roka 2020 najväčší. Priemerná hodnota skutočne odpracovaných hodín týždenne za celý minulý rok je na hodnote 33,3 hodiny, čo je pokles o 2,1 hodiny týždenne oproti roku 2019.

„Vo štvrtom štvrťroku minulého roka klesol počet pracujúcich o takmer 88 tisíc ľudí. Počet nezamestnaných vzrástol o 53 tisíc a počet ekonomicky neaktívnych občanov o takmer 50 tisíc. Koronavírusová kríza sa tak výrazne podpísala na zmene štruktúry ekonomického postavenia českej populácie,“

povedala Marta Petráňová z oddelenia pracovných síl, migrácie a rovných príležitostí ČSÚ.

Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -
Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -, Praha 6

Liz Cheney prežila hlasovanie o dôvere

Otvoriť v galérii (5)
Republikánka Liz Cheney
Republikánka Liz CheneySource: Profimedia.cz

Skúsená republikánska politička a dcéra bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho Liz sa dostala do veľkých problémov po svojom hlasovaní za impeachment Donalda Trumpa. To bolo vyvolané po obvineniach 45. amerického prezidenta z podnecovania povstania v Kapitole. Mnohí Trumpovi priaznivci i samotný bývalý prezident ju za to chceli odvolať z vysokých postov vo Snemovni. Liz Cheney je aktuálne tretia najvyššie postavená republikánka vo Snemovni reprezentantov. Pred niekoľkými hodinami v tajnom hlasovaní táto päťdesiatštyriročná politička uhájila svoje pozície. Zvíťazila s veľkým náskokom, keď sa jej zastalo 145 hlasujúcich a len 61 republikánov hlasovalo za jej odvolanie z funkcie. Zásadné otrasy v republikánskej strane tak boli zatiaľ zvrátené.

Plánovaná centrála Amazonu vzbudzuje pozornosť

Otvoriť v galérii (5)
Vizualizace budovy Amazon HQ2
Vizualizace budovy Amazon HQ2 Source: Architektonická kancelář NBBJ

Ku zmrzline, emoji ikone hovienka alebo vianočnému stromčeku prirovnávajú používatelia na sociálnych sieťach novú centrálu spoločnosti Amazon. Tá vyrastie v Arlingtone vo Virgínii. Dominantná sklenená špirálovitá veža s názvom The Helix bude súčasťou komplexu troch kancelárskych budov Amazon HQ2. O návrh sa postaralo medzinárodné architektonické štúdio NBBJ. Po obvode budovy povedie chodník s množstvom stromov, ktoré by mali zamestnancom i návštevníkom spríjemňovať deň. Okrem chodníka by mali byť súčasťou stavby aj vnútorné záhrady či konferenčné centrum s kapacitou 1 500 ľudí. V budovách sa myslí tiež na starostlivosť o deti zamestnancov či domácich miláčikov. Špirálovitá veža Helix by mala byť počas niektorých víkendov prístupná pre verejnosť.

Kartička hráča amerického futbalu za stovky tisíc eur

Otvoriť v galérii (5)
Kartička hráče NFL Patricka Mahomese
Kartička hráče NFL Patricka MahomeseSource: Goldin Auctions Gaming

Športové šialenstvo s blížiacim sa vrcholom sezóny ligy amerického futbalu (NFL) v podobe finálového zápasu SuperBowl vrcholí. Aukcia karty hráča Kansas City Patricka Mahomesa II priniesla rekordný výsledok. Kartička sa predala za 861 000 amerických dolárov (viac ako 717 tisíc eur, pozn. red.), čo z nej urobilo najdrahšiu kartičku hráča amerického futbalu v histórii. Ide o nováčikovskú kartu z roka 2017 s podpisom hráča. Veľký záujem je o ňu práve preto, že sa Mahomesovi v NFL náramne darí a cez víkend má šancu získať ďalší SuperBowl. Vyvolávacia cena bola 50 000 amerických dolárov (takmer 42 tisíc eur, pozn. red.). Do aukcie sa podľa Goldin Auctions zapojilo celkovo 39 záujemcov. Ak by sa Kansas City Chiefs podarilo obhájiť titul v zápase s Tampa Bay Buccaneers, očakáva sa, že hodnota karty okamžite narastie.

Viac správ už pre vás dnes ráno nemáme. Nezabúdajte ani v tejto uponáhľanej dobe na svojich najbližších. Spomeňte si na múdre slová amerického kráľa popu Michaela Jacksona:

„Úspech, sláva a bohatstvo sú len ilúzie. Všetko, čo je reálne, je priateľstvo, ktoré môžu dvaja zdieľať.“

Páčil sa vám článok?
Diskusie 0 Vstúpiť do diskusie