O téme kávy a účinkov kofeínu na človeka sa diskutuje už mnoho rokov. Odborníci i verejnosť medzi sebou vedú rozsiahle debaty, či káva skutočne podporuje vznik rakoviny a do akej miery škodí organizmu. Tieto mýty sú však už dávno vyvrátené. Aké priaznivé účinky na ľudský organizmus sa teda naozaj preukázali? Potešíme nimi všetkých milovníkov tohto tekutého šťastia.
Káva jednoznačne patrí k najobľúbenejším nápojom po celom svete. Niet sa čomu diviť. Jej aróma a lahodná chuť spôsobili, že sa z pitia kávy stal pre mnohých každodenný rituál. Ďalším z dôvodov, prečo ľudia siahajú po káve, sú jej povzbudzujúce účinky. Len čo vypijete kávu, kofeín sa dostáva do krvi, odkiaľ putuje do mozgu. Nedodáva síce energiu, ale bráni mozgu dostať sa do tzv. úsporného režimu, preto ju pijú najmä ľudia, ktorí sa potrebujú cítiť menej unavene a, naopak, viac produktívne.
Jedným z ďalších benefitov kávy je ten, že skutočne dodáva pocit šťastia. Kofeín podporuje vyplavovanie hormónu sérotonínu, ktorý má vplyv na duševné rozpoloženie. Nie darmo sa mu hovorí „hormón šťastia a dobrej nálady“. Tým sa ale zoznam blahodarných účinkov kávy zďaleka nekončí!
Alzheimerova choroba spôsobuje poruchu mozgu a dochádza pri nej k úpadku kognitívnych funkcií. Ide o najčastejšiu príčinu demencie u starších ľudí. Parkinsonova choroba vzniká na základe nadmerného odumierania mozgových buniek a napadá nervový systém. Okrem toho, že žiadne z týchto ochorení nevie zatiaľ nikto vyliečiť, majú spoločné ešte jedno. V oboch prípadoch kofeín chráni mozog a dokáže fungovať ako prevencia proti týmto ochoreniam.
Káva je tiež skvelým pomocníkom v boji proti rakovine. Ochorenie, pre ktoré je charakteristický nekontrolovaný rast abnormálnych buniek, patrí k častým príčinám úmrtí na svete. Pitie kávy však môže v prípade rakoviny pečene alebo výstelky maternice znižovať riziko ochorenia.
Pečeň je nezastupiteľný orgán nášho tela. Premieňa živiny na energiu, vyrába žlč, bojuje proti infekciám a plní množstvo ďalších dôležitých funkcií. Niekedy však dávame pečeni naozaj zabrať, najmä nadmernou konzumáciou alkoholu, ktorá môže z dlhodobého hľadiska viesť k cirhóze pečene. Výskumy dokazujú, že káva môže chrániť organizmus pred týmto závažným ochorením.
Zdravé črevá sú základom zdravia človeka. Pravidelná konzumácia kofeínu chráni aj pred poškodením hrubého čreva.
Antioxidanty v organizme dokážu kompenzovať škodlivé látky a znižujú pravdepodobnosť vzniku srdcovo-cievnych chorôb. Naše telo dokáže síce antioxidanty produkovať, ale len v obmedzenom množstve. Preto ich musíme dopĺňať vhodnou stravou. A v káve sa nachádza vysoký obsah antioxidantov. Je dokázané, že niektorí ľudia dostávajú do tela viac antioxidantov z kávy než z ovocia a zeleniny. Aj vďaka množstvu antioxidantov má káva zároveň kardioprotektívne a antiaterogénne (pôsobiace proti vzniku aterosklerózy) účinky.
Nielen, že kofeín dokáže oddialiť pocit hladu, ale súčasne núti telo brať energiu z tukov, a preto prispieva k chudnutiu. Toho sú si vedomé aj spoločnosti vyrábajúce doplnky stravy a pridávajú preto kofeín takmer do každého produktu na spaľovanie tukov. Pre športovcov máme ďalšiu dobrú správu! Kofeín zvyšuje hladinu adrenalínu v krvi. Keď vypijú kávu pred začiatkom tréningu, môžu tým zvýšiť svoj výkon. Po náročnom tréningu, naopak, kofeín môže pomôcť zmierniť bolesti svalov.
Ako biologicky naložiť so zvyškom kávovej usadeniny z kávovaru? Vitamíny, ktoré kávové zrná obsahujú, ocení aj vaša pokožka. Vyrobte si z kávovej usadeniny domáci peeling, ktorý dodá vašej pleti hebkosť a pružnosť. Kávové zvyšky dokážu odstrániť odumretú kožu a navyše krásne voňajú. Vzhľadom na to, že kávová usadenina zmierňuje aj celulitídu, bola by škoda použiť ju len na oblasť tváre. Usadeninu stačí zmiešať s trstinovým cukrom, olivovým olejom a hurá do kúpeľne!
Napriek všetkým skvelým účinkom kávy je treba myslieť na to, že všetkého veľa škodí. A týka sa to i kofeínu! Odporúčaná denná dávka je približne 300 – 400 mg, čo sú zhruba 4 šálky kávy. Milovníci ostatných teplých nápojov musia myslieť aj na ďalšie zdroje kofeínu. Ten môže byť totiž obsiahnutý aj v čaji či energetických nápojoch. Do odporúčanej dennej dávky ich preto musíme tiež započítať. Tým, že nebudeme konzumáciu kofeínu preháňať, môžeme predísť jeho vedľajším účinkom. Priveľa kofeínu totiž môže podráždiť žalúdok alebo zvýšiť krvný tlak.
Nech už máte na pitie tohto lahodného nápoja akýkoľvek dôvod, určite sa zhodneme, že káva v príjemnej spoločnosti chutí najlepšie. Ako povedala česká spisovateľka Halina Pawlowská: