Pavla Berkyho budete všetci poznať z MasterChefa, ale tí, ktorí sa zaujímajú o módu, ho poznajú už oveľa dlhšie. Na poli módy sa mu to podarilo dotiahnuť veľmi vysoko. Veď kto sa môže pochváliť, že jeho modely sa objavili na Fashion Weeku v Londýne, New Yorku, Paríži alebo Miláne? Keď sa tento chalan do niečoho pustí, robí to s takým zápalom a vášňou, že výsledky sú dokonalé. A rovnako sa pustil aj do varenia. S vareškou v ruke zožal také obrovské úspechy, že v rozhovore pre LP-Life.sk sa zveril aj s myšlienkami zavesiť návrhárstvo na klinec…
Mne sa úplne zmenil život. Možno sa očakáva to povedať, keď idete do reality show a produkcia vám vnúti to povedať. Život sa vám ale naozaj zmení. Potom je samozrejme na vás, akým smerom. Ja som to dokázal otočiť vo svoj prospech. Vôbec som nečakal, že mi to spôsobí také veľké obmedzenie v móde. Som primárne módny návrhár, módu milujem, chcem navrhovať tak dlho, ako to bude možné. Trochu ma mrzí, že to vôbec nejde skĺbiť s tým, čo prišlo s MasterChefom. Takže áno, momentálne je Pavel Berky začínajúci kuchár (smeje sa).
Ten rok bol vskutku náročný, na jednu stranu som za to ale strašne rád. Myslím si, že keby som sa neprihlásil do MasterChefa, bol by som v týchto pandemických časoch úplne stratený. Je to teraz veľmi ťažké, najmä v móde. Náhodne mi vlastne MasterChef pomohol, že nemusím riešiť existenčné problémy a podobne.
V tomto období nemôžete robiť módne prehliadky, spoločenské šaty sa nepredávajú. Urobili ste kolekciu utierok a záster. Je to pre vás naozaj finančne výhodnejšie ako šaty?
Je to veľká záchrana. Už to budú dva roky, čo sa to natáčalo, pretože sa to natáčalo s predstihom. Vtedy sa ešte o Covide vôbec nevedelo, takže som netušil, či mi to nejako pomôže, alebo či ma to zachráni pred pandémiou, o ktorej sa nám vtedy ešte ani nesnívalo. Za to som vďačný.
Natáčali ste pred Covidom, takže ste museli vtedy obmedziť svoju prácu návrhára. Teraz ťažíte zo slávy z MasterChefa. Čo konkrétne robíte? Máte ponuky na relácie, ale to tiež nevydrží dlho.
Vďaka MasterChefovi mi vzrástol kredit na sieťach, dnes sú siete to, čo vás predáva. Už som mal vybudovanú nejakú značku ako Pavel Berky – návrhár, MasterChefom to vystúpilo ešte oveľa vyššie. Sú to spolupráce, ktoré vám chodia, keď ste na očiach, ste influencer. To každého influencera v týchto časoch zachraňuje.
Ja vás poznám hlavne ako návrhára, dosiahli ste veľké úspechy. Urobili ste si tým zadné vrátka, čo mnoho iných mladých návrhárov nemá. Dala vám pandémia priestor na tvorbu, ktorú rozbehnete, keď táto doba pominie, alebo vás MasterChef pohlcuje natoľko, že Pavel Berky teraz na dva roky nie je módny návrhár?
Skončil sa MasterChef a vôbec som nevedel, či bude mať na môj život nejaký dopad. Ten dopad bol obrovský. Je strašne zvláštne sledovať, ako sa na celú situáciu mení môj názor, či zostane Berky módny návrhár, alebo nie. Gastronómia a jedlo ma vždy bavili, nikto o tom ale nevedel, že doma každý deň varím a sledujem relácie o varení viac ako módne prehliadky. Vôbec sa nebránim tomu, že sa to môže zvrtnúť. Dokážem si to predstaviť.
Áno, to je ale vec posledných pár mesiacov. Do MasterChefa som sa navyše prihlásil v čase, keď už som nechcel vidieť svet okolo módy, pre mňa je to zrazu strašne povrchný svet.
To remeslo milujem, ale trochu ma štve, ako sa v dnešnej dobe s celou módou nakladá. Módny priemysel bol vždy špinavý biznis. Nehovorím, že gastronómia je úplne čistá vec, tiež sa tam dejú hrozné veci.
Myslím celkovo. V móde sa bojuje, aby sa neodchádzalo od pravých kožušín, v gastronómii sa rieši mäso. Všetko má svoju horšiu stránku, stále si ale myslím, že je to niečo, čo môžem sám veľmi ľahko ovplyvniť. Viac ako módu. Možno je ten názor nesprávny.
Určite, presne tak. Hneď po MasterChefovi som si najprv hovoril, že chcem navrhovať a robiť módu ako doposiaľ, ale každý mesiac sa to láme. Aj mňa samého to prekvapuje.
Sestra reality show nemá veľmi rada. Mama s otcom sa asi báli, že môžem prísť o to, o čo bojujem celý svoj život. Báli sa toho. Môj Matěj je veľmi otvorený novým výzvam, ten s tým hneď súhlasil. Aby som robil to, čo ma momentálne baví. Dal som na neho, vedel som, že ma to bude baviť. Jedlo celkovo milujem, to bolo ešte pred módou. Ako malý som chcel byť zmrzlinár, potom kuchár, móda prišla až v puberte. Beriem to strašne prirodzene, že sa venujem gastronómii. Pre okolie, ktoré ma toľko nepozná, to môže byť zvláštne.
Ne. Ešte sa na to necítim. Jednak sa bojím, že nebudú mať dobré vybavenie a neuvarím to tak, ako by som chcel. Je to rovnaké ako s módou, ku ktorej to vždy prirovnávam. Nemôžem pripraviť dobrý odev, keď nemám dobré materiály a stroje. Je to veľmi individuálne. Ak ma, samozrejme, osloví kamarátka, tak to je niečo iné. U cudzích som to ale ešte nerobil.
Nechcem byť impertinentná, ale ste muž tmavšej pleti. V Čechách sa xenofóbii a rasizmu veľmi darí, najmä keď je niekto taký vidieť v médiách. Máte takúto skúsenosť?
Mám, jasné. Strašne ma prekvapuje, že to trvá dodnes. Stále sa hovorí, že už sa to dávno vytratilo. V Prahe je tá bublina ešte trochu iná, v menšom meste za Prahou v krčme už je to ale cítiť, že tam nie ste vítaný.
Sám ste vraveli, že ste veľmi viditeľný na sociálnych sieťach, kde je takých hejterov najviac. Teraz ste sa preslávili okrem módy v ďalšom odvetví. Nájdu sa aj v rámci MasterChefa tí, ktorým stojí za to napísať vám anonymný nenávistný komentár?
Keď som sa do MasterChefa hlásil, veľmi sme to s Matějem riešili, pretože sme vedeli, že táto situácia môže nastať. Predsa len sa budem objavovať v hlavný čas počas niekoľkých mesiacov na jednej z najväčších komerčných televízií. A vieme, aký je český a slovenský národ. Takže sme sa toho veľmi báli. Ešte tá moja kombinácia: Róm, gej a Slovák (smeje sa). Veľmi sme to riešili, ale hejty na moju rasu boli asi tri.
Riešili sme to aj s režisérom, oni sa tiež báli, že by to mohlo prísť, a tiež boli veľmi milo prekvapení, že spoločnosť už je naozaj trochu inde. Xenofóbia a rasizmus tu stále sú, ale ak vidia, že ten človek niečo dokáže a vie, dokážu si to v hlave prehodnotiť. Neviem, či je to dobré, alebo zlé, pretože zostávajú tým, kým sú, ale stretávam sa s tým naozaj málo.
Ja som plakal snáď v každom diele (smeje sa). Čokoľvek, čo sa týkalo rodiny a nejakých sentimentálnych vecí spojených s rodinou, to mám na krajíčku vždy. Takže už hneď v prvom diele, keď sme pod pokrievkou mali fotku rodiny a mali sme uvariť rodinné jedlo, to ma veľmi dostalo.
Áno. Ono sa vám všetko spojí, zrazu stojíte v štúdiu, kde na vás mieri dvadsať kamier. A tam si spomeniete, že som napríklad nemohol ísť na internátnu školu, pretože sme nemali peniaze, a ten týždeň som musel zostať. Je to silné.
V Rýchlej spovedi ste povedali, že za najväčší úspech, a že ste ich nedosiahli vôbec málo, považujete to, že máte vzťah.
Áno. Fungujúci vzťah. To je pre mňa alfa omega. Keď nemám dobré zázemie, či už rodinné, alebo partnerské, tak nemôžem fungovať. Je to pre mňa zásadná vec. Úspech možno nie je vhodné slovo, svojím spôsobom to ale úspech je, je to pre mňa výhra.
Často sa vraví, že nemôžete obaja pracovať v rovnakej profesii, nám to paradoxne strašne vyhovuje. Nie v rovnakej profesii, ale v rovnakom odvetví. Matěj je umelec, venuje sa umeleckej činnosti, takže má veľmi blízko k pohľadu na kreatívne činnosti. To nám strašne pomáha. Pomáha nám aj to, že spolu pracujeme, je môj manažér. Dopĺňame sa navzájom. Sme spolu nonstop, čo je niekedy tiež na hlavu, ale vždy sa máme o čom rozprávať. V každom vzťahu je komunikácia veľmi dôležitá. Tým, že spolu pracujeme, hovoríme spolu každý deň. To je asi náš recept.
Je, ja už to ale chcem mať vonku. Máme ešte ďalšie projekty, ktoré musíme v lete rozbehnúť, a nebudeme vôbec stíhať. Kuchárka bude pekná a úplne iná než klasické kuchárky. Tak som to aj chcel, pretože to bude pravdepodobne moja prvá a zároveň posledná kuchárka, ktorú vydám (smeje sa). Bude vyšperkovaná a trochu iná.
Veľmi si zakladám na tom, aby vzhľadovo vyzerala krásne. Pred Vianocami som vydal kalendár s receptami, ktoré neboli nafotené, ale kreslené, všetky som ich kreslil. V podobnom duchu bude aj tá kuchárka, budú tam aj moje kresby.